Marjolein Hilten met de Senioren Voorlichtingsgids die bij 80-jarigen en ouder wordt verspreid.
Marjolein Hilten met de Senioren Voorlichtingsgids die bij 80-jarigen en ouder wordt verspreid. Foto: Versa Welzijn.

Uitstel preventieve huisbezoeken door corona, maar geen afstel

Mensen

HUIZEN - Versa Welzijn biedt in Huizen jaarlijks aan veel senioren een preventief huisbezoek aan. Dit is een gesprek thuis, over ouder worden en zelfstandig blijven. Door corona hebben de huisbezoeken vertraging opgelopen. Maar van uitstel komt geen afstel. 

In januari dit jaar is Versa Welzijn op volle sterkte van start gegaan met deze gesrpekken. Een groep enthousiaste vrijwilligers begon vol energie met de huisbezoeken aan driehonderd 80-jarigen en nog eens tweehonderd 85-jarigen.

Stilgelegd
Aan het eind van het eerste kwartaal moesten de huisbezoeken plotseling worden stilgelegd vanwege corona. Later in het jaar kon de draad even worden opgepakt, maar ontstonden er opnieuw vertragingen omdat het aantal coronabesmettingen weer opliep.

Marjolijn van Hilten, coördinator van het preventief huisbezoek: “Dat we opnieuw moesten stoppen met de huisbezoeken was heel jammer. We hadden juist samen met de vrijwilligers een coronaproof plan gemaakt om de huisbezoeken op verantwoorde manier weer te kunnen opstarten.”

Strengere maatregelen
“Kort voor de gedeeltelijke lockdown in oktober hadden we nog de hoop om in elk geval alle 85-jarigen nog dit jaar een huisbezoek aan te bieden. Maar nadat er nog strengere maatregelen werden getroffen, hebben we ook dat plan moeten verlaten. Heel jammer.”

Het huisbezoek heeft als doel om senioren te laten nadenken over hun eigen situatie, zodat zij uiteindelijk zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. De gemeente is geïnteresseerd in de behoeftes van senioren en zet zich in om het ouderenbeleid hierop aan te laten sluiten.

Mogelijkheden
Waar mogelijk zal de vrijwilliger informatie geven over mogelijkheden om hulp of ondersteuning te vinden. Een speciaal voor dit doel ontwikkelde Seniorengids, waarin een veelheid van organisaties en hun bereikbaarheid zijn beschreven, wordt tijdens het huisbezoek uitgereikt.

Marjolijn: “Veel senioren zijn nog heel zelfstandig en weten hun weg in de maatschappij prima te vinden, ook als het even tegenzit met bijvoorbeeld gezondheidsproblemen. Maar wat we vaak terug horen aan het eind van het huisbezoek, is hoe fijn het is geweest om eens even rustig stil te staan bij de diverse onderwerpen die aan bod komen en met name wat je zelf kunt doen om de regie in je leven te behouden.”

Praten
“In een uur tijd praten we over veiligheid thuis, over sociale contacten, over valrisico’s en over vervoersmogelijkheden, om maar enkele onderwerpen te noemen. En we nemen de tijd voor meer overstijgende thema’s, zoals eenzaamheid, zeker in deze tijd van corona.”

“Ook schuwen we een onderwerp als het levenseinde niet, want het kan rust geven als je je wensen geregeld hebt. Maar niets moet, het hele gesprek is maatwerk. Ook als het goed gaat komen we graag op gesprek. Vooral om tips te horen die we met andere senioren kunnen delen.”

Plan bedacht
“Voordeel van even afstand nemen van de gebaande paden is dat er vaak toch mogelijkheden zijn te vinden om aan het werk te gaan”, vervolgt Marjolijn. “De afgelopen weken hebben we samen met de vrijwilligers een plan bedacht waarin we toch in contact kunnen komen met de 80- en 85-jarigen die we dit jaar geen huisbezoek hebben kunnen aanbieden.”

“De komende weken gaan de vrijwilligers op pad om de Senioren Voorlichtingsgids aan de deur aan te reiken, zodat deze ouderen in elk geval toegang hebben tot informatie, advies en -  indien gewenst - ondersteuning. Als mensen niet geregistreerd zijn met hun telefoonnummer zal de vrijwilliger daarnaar vragen, zodat te zijner tijd telefonisch contact kan worden opgenomen als de officiële uitnodiging voor het huisbezoek op de mat ligt.”

Legitimatie
“De vrijwilligers kunnen zich allemaal legitimeren, dus vraag gerust naar hun legitimatie. Als ouderen op dit moment vragen hebben over hun situatie, kunnen zij contact opnemen met Versa Welzijn, dan gaan we direct met hen in gesprek.”

De preventieve huisbezoeken kunnen niet gedaan worden zonder vrijwilligers, dat is duidelijk. Marjolijn: “Zij zijn goud waard, door hun eigen levenservaring mee te nemen en hun tijd in te zetten voor iedere senior die zij bezoeken.”

Inspirerend
Oda van der Voort, sinds vijf jaar vrijwilliger van het preventief huisbezoek in Huizen: “Wat ik vooral heel inspirerend vind tijdens de huisbezoeken is om te zien hoe actief men nog altijd is. Een mevrouw bijvoorbeeld gaat drie keer per week op de fiets - geen e-bike - naar haar sportclub in Hilversum.”

“Iemand anders zocht zelf vrijwilligerswerk, omdat ze nog zoveel te bieden heeft. Anderen maken de prachtigste kunstvoorwerpen. Een mevrouw wil nog een boek over haar kunst maken en laten uitgeven. Zoveel positiviteit en optimisme, geweldig. En een groot pluspunt van het preventief huisbezoek is natuurlijk dat je zelf je agenda kunt indelen.”

Ontmoeting
Reina van der Wal, sinds een half jaar vrijwilliger van het preventief huisbezoek in Huizen: “Voor mij gaat het bij de huisbezoeken vooral om de ontmoeting. Dat vond ik ook het mooie in mijn vroegere werk als journalist.”

“Bij de huisbezoeken heb ik wel een lijst met vragen bij me, maar de praktijk is dat ik gewoon een goed en gezellig gesprek heb met de mensen die ik bezoek. Het fijne aan dit vrijwilligerswerk is dat ik mijn tijd zelf kan indelen, want ik ben zelf ook best nog druk met van alles en daar heb ik met het werk bij Versa gelukkig nog alle tijd voor.”

Nieuwe vrijwilligers
Vanwege natuurlijk verloop, vanwege ziekte van enkele vrijwilligers en natuurlijk om de vertraging in de huisbezoeken te kunnen inlopen, is Versa Welzijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor het preventief huisbezoek.

Wie affiniteit heeft met de doelgroep, goed kan luisteren en ongeveer een dagdeel per week wil investeren is van harte welkom bij het team. Vanuit Versa wordt een inwerkprogramma georganiseerd en je kunt rekenen op begeleiding door de coördinator.

Bereikbaarheid Versa Welzijn voor zowel senioren als mogelijke vrijwilligers: mhilten@versawelzijn.nl of 06-30098672 op maandag, dinsdag en woensdag.

Uit de krant