Noëlle (niet haar echte naam) samen met haar pleegouder Yvonne.
Noëlle (niet haar echte naam) samen met haar pleegouder Yvonne. Foto: Koosje de Beer

Meer dan honderd kinderen wachten op een pleeggezin

Mensen

HUIZEN - Meer dan honderd kinderen wachten op een pleeggezin en daarom luidt Spirit Pleegzorg de noodklok. Noëlle heeft in 't Gooi wel haar plekje gevonden bij pleegouders Yvonne en Hans.

"Mijn moeder houdt veel van van mij en mijn zus, maar soms wordt het haar te veel", legt Noëlle uit. "Ze is dan geen moeder, maar moedeloos van ons, zoals ze zelf zegt." Daarom brengt Noëlle een keer per maand een weekend door bij Yvonne en Hans Engelaar.

Huiselijke dingen
"Noëlle kan hier haar huiswerk maken en verder doen we samen de huiselijke dingen: even naar de Intratuin voor een kamerplant of de auto wegbrengen naar de garage."

De eerste kennismaking met ons als pleeggezin moet heftig voor Noëlle zijn geweest, blikt Yvonne terug. "We waren met vijf volwassenen: de moeder van Noëlle, Hans en ik en mensen van Spirit Pleegzorg en de gemeente. Toch klikte het goed tussen ons."

Vrijer
Noëlle nestelt zich behaaglijk in de grote bank en lijkt dat eerste gesprek, nu ruim drie maanden geleden, al bijna te zijn vergeten. "Hiervoor ging ik naar het Logeerweekend", vertelt ze. "Hoewel ik mijn vrienden daar mis, wilde ik daar toch weg. De leiding behandelde ons als kleuters: niks mocht en ik moest telkens opletten. Yvonne laat me vrijer."

Veel eisen stelt pleegouder Yvonne inderdaad niet. "Ik vind het belangrijk dat ze haar huiswerk maakt en verder moet het in huis natuurlijk gezellig blijven", is haar commentaar. "Een weekend per maand is te kort om meer te willen."

Trainingsprogramma
Als voorbereiding op de komst van Noëlle hebben Yvonne en haar partner Hans het trainingsprogramma gevolgd van Spirit Pleegzorg. "In die bijeenkomsten kwamen alle vormen van pleegzorg aan de orde: van crisisopvang tot weekendpleegouderschap, zoals wij nu doen", zegt Yvonne.

"We kregen tips over hoe je dingen het beste kunt aanpakken die zeker nuttig waren. Ik wilde al langer pleegouder worden, maar Hans zag er tegenop. Nu onze eigen kinderen al een tijd het huis uit zijn, staat hij er wel voor open. Erg leuk aan het weekend samen met Noëlle vind ik dat ik als 51-jarige weer meekrijg wat een meisje van 14 jaar oud tegenwoordig bezighoudt."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant