Lijsttrekkers Maarten Hoescher van de PvdA en Karin Rienstra van GroenLinks.
Lijsttrekkers Maarten Hoescher van de PvdA en Karin Rienstra van GroenLinks. Foto: Bob Awick

Gemeenteraadsverkiezingen: de linkse partijen

Politiek

HUIZEN - De gemeenteraadsverkiezingen worden op woensdag 21 maart gehouden. Het Nieuwsblad voor Huizen komt daarom met een serie verhalen over de politieke partijen.

Deze week spreken we met lijsttrekkers Karin Rienstra van GroenLinks en Maarten Hoelscher van de PvdA. Wat zijn de overeenkomsten en wat de verschillen tussen deze linkse partijen.

Nieuwkomer
GroenLinks zit over het algemeen in de lift en de PvdA weet zich ondanks landelijk verlies in Huizen goed te handhaven. Oudgediende in de politiek Maarten Hoelscher is ook deze verkiezingen weer de lijsttrekker van de PvdA en GroenLinks komt met nieuwkomer Karin Rienstra.

Opmerkelijke overeenkomst tussen de twee lijsttrekkers is dat zij beiden politiek actief werden om zich af te zetten tegen iets anders. "Ik werd op mijn 16e al lid en op mijn 33e actief", zegt Maarten.

Toon
"Dat was in de tijd dat Pim Fortuyn in opkomst was. Ik vond dat hij gelijk had om bepaalde dingen te benoemen, maar dat ging op een heel verkeerde toon. Ik had zelf altijd al een grote mond en een duidelijke mening en daar wilde ik wat mee doen."

Hij koos daarbij bewust om actief te worden in de plaatselijke politiek, omdat je dan direct ziet wat je tot stand hebt gebracht. Karin werd daarentegen pas 1,5 jaar geleden politiek actief.

Tegenreactie
"Ik zag hoe in Amerika Trump president werd. Ik werd er 's nachts wakker van, keek op mijn telefoon en was verbijsterd dat hij was gekozen. Bij mij was het dus ook een tegenreactie."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant