Afbeelding
Foto: Bob Awick

VVD in Huizen de grootste, CDA verliest

Politiek

HUIZEN - De VVD is na de gemeenteraadsverkiezingen van vandaag de grootste partij in Huizen. De liberalen scoorden zes zetels, een meer dan in 2014. Het CDA verloor twee zetels en heeft er nu drie.

Naast de VVD boekte ook GroenLinks een kleine winst. De partij krijgt er een zetel bij en komt uit op drie. D66 verloor een zetel en ging naar drie zetels. De PvdA haalde wel meer stemmen, maar bleef steken op drie zetels. Ook de ChristenUnie wint niet en verliest niet en behoudt de twee zetels.

Verder blijft Dorpsbelangen Huizen steken op drie zetels. De andere lokale partij, Leefbaar Huizen, stijgt van twee naar drie zetels. Healthy Earth kreeg geen enkele zetel.

Voorlopige uitslag
De volledige voorlopige uitslag op een rijtje:
VVD 6
CDA 3
D66 3
Dorpsbelangen Huizen 3
PvdA 3
GroenLinks 3
ChristenUnie 2
Leefbaar Huizen 3
SGP 1
Healthy Earth 0

Andere uitslag NOS
Nadat de uitslag bekend was ontstond er enige onrust, omdat de NOS een andere uitslag publiceerde dan wat de gemeente Huizen had doorgegeven.

Dorpsbelangen kreeg een vierde zetel toebedeeld en SGP kwam bij de NOS op 0 uit. Het centraal stembureau in Huizen liet weten niet te begrijpen hoe dat kwam. De NOS past waarschijnlijk een iets andere berekening toe dan de gemeente.

Restzetel
Dit zou kunnen komen door het toedelen van een restzetel aan de SGP. De partij kreeg namelijk maar 667 stemmen. Dat is minder dan de kiesdeler van 722 2/9 stem.

Een partij die 3/4 van het aantal stemmen van deze kiesdeler heeft, kan echter kans maken op een restzetel. Bij de vorige verkiezingen was dit voor het SGP ook het geval. De NOS lijkt dit niet te hebben ingecalculeerd.

Definitieve uitslag
De uitslag die nu bekend is gemaakt, is een voorlopige uitslag. Vrijdag om 10.00 uur wordt de definitieve uitslag bekendgemaakt in een openbare zitting van het centraal stembureau op het gemeentehuis.

Uit de krant