Wie gaan straks de wethoudersstoelen bemensen?
Wie gaan straks de wethoudersstoelen bemensen? Foto: Carin van den Berg

Beoogde coalitie van VVD, CDA, D66 en PvdA

Politiek

HUIZEN - Informateur Erwin Ormel van de VVD heeft na gesprekken met alle partijen een advies uitgebracht over de mogelijke coalitie. De beoogde formatiepartijen zijn volgens de heer Ormel VVD, CDA, D66 en PvdA.

Ormel werd direct na bekendmaking van de voorlopige uitslagen aangewezen als informateur en heeft gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de verschillende politieke partijen.

Grootste gemene deler
Ormel: "Gedurende anderhalve dag hebben we met alle partijen intensieve gesprekken gevoerd. Ik ben blij dat daaruit een grootste gemene deler kon worden gedestilleerd."

De informateur adviseert om een onderhandelingsronde op te starten tussen VVD, CDA, D66 en PvdA. In de gesprekken met de verschillende lijsttrekkers hebben deze partijen in meerderheid hun eerste voorkeur voor deze combinatie uitgesproken.

Grote thema's
Het advies van de informateur  is om in de komende fase te bezien of overeenstemming kan worden bereikt over een paar grote thema's zoals de gemeentelijke herindeling, de zondagsopenstelling, het sociaal domein en de personele samenstelling.

Hij adviseert ook om in dit vervolgtraject rekening te houden met de partijen die niet in de coalitie vertegenwoordigd zijn. "Zowel getalsmatig als programmatisch ligt het allemaal dicht bij elkaar."

Arbitrair
"Daardoor krijgt de keuze een arbitrair tintje. Ik denk dat het goed is dat coalitiepartijen de verbinding blijven zoeken met de andere partijen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kiezers zich herkennen in het nieuw te vormen beleid van deze gemeente." 

 

Uit de krant