Op de rotonde van de Bussumse Brinklaan en Herenstraat werden twee mensen beroofd.
Op de rotonde van de Bussumse Brinklaan en Herenstraat werden twee mensen beroofd. Foto: Inter Visual Studio

Vervolg pagina 2

'Geef alles'

De Huizense kwam samen met een ander op een scooter aanrijden. Ze pakte een vuurwapen uit haar zak en richtte het wapen op een van de slachtoffers en zei: "Geef alles.” De buit was twee mobiele telefoons en de identiteitskaarten. Daarop reed de scooter naar de Hilversum naar de Bussumergrintweg waar opnieuw mensen slachtoffer werden van een gewelddadige roof. De derde straatroof was rond half vijf op de Hilversumse Taludweg. Ook nu werd een vuurwapen getrokken en geroepen: “Ik wil nu je tasje.” De Huizense vertelde de rechtbank dat ze op het idee kwam omdat ze geld nodig had: “Ik wilde niet naar de mensen waar ik altijd een beroep op deed.” Hoe ze aan het wapen kwam wilde ze niet zeggen. De Huizense werd aangehouden op 28 juni na een steekpartij met een vriendin waar ze ruzie mee had.

Emotioneel verhaal

In een emotionele verklaring vertelde een slachtoffer over haar angst om de straat op te gaan vanwege de beroving: “Ik snap niet dat je zoiets kunt bedenken, dat je voor de lol mensen gaat beroven.” Ook de moeder van een tweede slachtoffer sprak over de gevolgen van de twee minuten die de Huizense haar dochter onder schot hield: “Mijn dochter reageerde lichamelijk op wat haar was aangedaan. Ze werd misselijk, kreeg paniekaanvallen. Vreselijk boos was ze op zichzelf daarover.” Uiteindelijk moest het zij haar studie staken omdat de beroving zo traumatisch was. Alle slachtoffers hebben een schadevergoeding gevorderd.

Verwaarlozing

Het belangrijkste onderdeel van de rechtszaak waren de persoonlijke omstandigheden van de Huizense. Want als de woorden ‘slechte jeugd' op iemand van toepassing zijn, is zij het. Opgegroeid met een zieke moeder en veel huiselijk geweld bezocht de Huizer een trits aan instellingen na haar uithuisplaatsing op haar twaalfde. Bij vele liep ze weg.

Alleen bij Daphne en Keesie voelt ze zich veilig. Ze zaten op de publieke tribune. Een gezin waar ze altijd naar toe ging als ze het thuis niet meer fijn vond. Voor de rechtbank verklaarde ze dat ze bij hen wil wonen en dan aan zichzelf werken. Haar raadsman De Leon smeekte de rechtbank om zijn cliënt geen PIJ-maatregel op te leggen: "Ze wil schoon schip maken.” Maar de officier wees hem erop dat de deskundigen menen dat de Huizense dat niet alleen kan en juist de hulp van een gesloten setting nodig heeft. De rechtbank doet op 9 april uitspraak.