De brandweer kreeg de brand gelukkig snel onder controle.
De brandweer kreeg de brand gelukkig snel onder controle. Foto: Bob Awick

Stuk bos brandt af bij Bestevaer

112

HUIZEN/NAARDEN - Meerdere brandweereenheden zijn vanmiddag uitgerukt naar een bosbrand aan de Bestevaer op de grens van Huizen en Naarden.

De eerste melding kwam om 16.46 uur binnen. Omdat er een verhoogd risico is op natuurbrand, werd meteen groot ingezet en kwamen ook diverse zogeheten heidebrandvoertuigen helpen.

Brandweer Huizen was er niet bij, want die was eerder die middag al opgeroepen om te assisteren bij de brand in een verdeelstation bij Dronten in Flevoland.

Veel meldingen
De meldingen bleven bij de brandweer binnenkomen en er werd gevreesd dat er een flinke brand zou zijn. Daarom werden ook eenheden uit Baarn en Soest gealarmeerd.

Door de snelle inzet kon de brand al snel onder controle gebracht worden en konden de brandweereenheden die vanuit de provincie Utrecht kwamen aanrijden al rechtsomkeert gaan.

Boswachter gealarmeerd
Ook de boswachter was gealarmeerd. “Deze wordt bij dit soort branden ook opgeroepen. Ze kennen de weg in het gebied en hebben bijvoorbeeld sleutels van hekken die geopend moeten worden”, aldus de brandweerwoordvoerder.

Om 17.18 uur kon gemeld worden dat de brand was ingesloten en dat de brand meester was. Vervolgens is de brandweer nog een half uur bezig geweest met nablussen.

250 vierkante meter
“Tegenwoordig ruimen natuurbeheerders takken op, zodat een brand zich niet meer zo snel kan verspreiden bij droogte. Daarnaast was het windkracht 3, wat ook gunstig is voor het verspreiden van een brand.”

Ondanks dat de brandweer er snel was om in te grijpen, is er toch 250 vierkante meter bos getroffen door de brand, die in het stuk bos naast voetbalvereniging HSV De Zuidvogels plaatsvond.

Uit de krant