Sylvia Slegers van de actiegroep overhandigt de petitie aan wethouder Maarten Hoelscher.
Sylvia Slegers van de actiegroep overhandigt de petitie aan wethouder Maarten Hoelscher. Foto: Bob Awick

Actiegroep overhandigt petitie 5G aan wethouder Maarten Hoelscher

Algemeen

HUIZEN - De Actiegroep 5G, Het Gooi zegt nee heeft vanmiddag een petitie overhandigd aan wethouder Maarten Hoelscher. De petitie met de titel Geen 5G, maar een verlaagde blootstellingslimiet en witte zones in Gooi- en Vechtstreek is ondertekend door 474 mensen.

Ondanks dat de telecomsector al druk doende is met het uitrollen van het zogeheten 5G-netwerk, heeft de actiegroep hoop om het tij nog te keren. Dat laat Sylvia Slegers namens de groep weten.

Beleidsvrijheid
“Er zijn gemeenten waar al een voorstel is ingediend om de ontwikkelingen terug te draaien, zoals Hilvarenbeek en Bergen. De gemeenten hebben hier namelijk beleidsvrijheid in. Hoe meer gemeenten bij het Rijk een tegengeluid laten horen hoe beter. Vrijdag overhandigen we ook een petitie in Bussum en we zijn ook bezig met Weesp en andere gemeenten.”

Haar eigen interesse in straling en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn, is geleidelijk gegroeid. “Ik heb me erin verdiept en heb er al jaren een regeltje over onder mijn mail staan. Daar werd ik door mensen op aangesproken en die vroegen me of we de krachten konden bundelen. Zo is de actiegroep ontstaan. De kerngroep bestaat uit mensen uit Huizen en Gooise Meren en inmiddels hebben we een netwerk opgebouwd in de hele regio met bezorgde, stralingsbewuste en stralingsgevoelige mensen.”

Niet genoeg bekend
Ze legt uit dat de overheid inderdaad zegt dat 5G veilig is. “Maar het komt erop neer dat er niet genoeg over bekend is. Er zijn wel onderzoeken gedaan, maar de grenswaarde in Nederland ligt zo hoog dat het de vraag is of het wel veilig is. Er zijn ook wetenschappers die zeggen dat het niet veilig is. Daarbij is 5G een nieuwe techniek en niet hetzelfde als 2G, 3G en 4G. Bij die laatste praat je over een waaier. 5G is een gerichte bundel.”

Voorzorgsbeginsel
Waar de leden van de groep de meeste moeite mee hebben, is dat al voor het rapport van de gezondheidsraad was verschenen, 5G al uitgerold werd. “Wat ons bevreemdt, is dat het Rijk hier niet het voorzorgsbeginsel hanteert. Eerst weten of het veilig is en dan pas toestaan. Daarnaast verdient het Rijk eraan: de 5G-frequenties zijn voor 1,23 miljard euro geveild. Ook is totaal niet onderzocht wat de straling doet met het ecosysteem en dat is al zo zwaar belast.”

Volgens de leden van de actiegroep zou 5G weleens het nieuwe roken of asbestschandaal kunnen zijn. “Of iets als Q-koorts. Dan kunnen we straks allemaal een claim neerleggen bij de overheid voor de schade.”

Wifi uitzetten
Ze legt uit dat of je er nu last van hebt of niet, straling sowieso wat met je doet. “Er zijn nu al mensen die er slecht van slapen, hoofdpijn hebben, concentratieproblemen en vermoeidheid. Wij hebben geen wifi in huis, maar alles aan de kabel. We horen vaak dat als mensen hun wifi uitzetten, ze beter slapen.”

“Het is ook nog niet bekend wat 5G op de lange termijn met je lichaam doet. Kan het kanker veroorzaken, verzwakt het je immuunsysteem, veroorzaakt het dementie? Onafhankelijke onderzoeken moeten dat soort dingen eerst vaststellen, maar wat 2G, 3G en 4G betreft zijn er al vele onderzoeken die dat geconstateerd hebben. Het gaat ons te snel en we hebben er geen zeggenschap over. We zien nog wel ruimte om via een petitie als deze het beleid te beïnvloeden.”

Inzichten
Naast de petitie overhandigde de groep ook het boek Straling van alle kanten bekeken. “Meer dan 30 deskundigen delen hier hun inzichten over de gevolgen van straling en 5G. Ik kan het iedereen die wat meer wil weten aanraden. Mensen kunnen voor meer informatie ook terecht op de pagina StralingsBewust.info. Ze moeten dan even zoeken onder ‘Acties’ bij actiegroepen. Op onze pagina kun je ook een brochure downloaden met meer informatie.”

Wordt ze vaak als gekkie weggezet? “Ikzelf niet, maar dat dat nogal eens geroepen wordt, is ons bekend. Maar dat zijn vaak mensen die zich er niet in verdiept hebben. Ik hoop dat mensen dat alsnog gaan doen.”
Er zou een informatieavond komen van de gemeente Huizen, maar die moest door corona helaas worden verzet. “Hopelijk gaat die er nog wel komen.” (Noot van de redactie: inmiddels is bekend dat deze 19 januari online plaatsvindt.)

Complottheorieën
En hoe zit het met de branden in de zendmasten en complottheorieën over 5G en corona? “Met die branden hebben we niets te maken. We hebben in april daar ook een verklaring over uitgegeven. We zijn van de vreedzame en legale aanpak. En wat corona betreft: straling kan het immuunsysteem verzwakken en dat zou kunnen betekenen dat we vatbaarder zijn voor virussen. Maar dat is iets wat nu juist eens goed onderzocht moet worden.”

Uit de krant