Erick Kuijt, afdelingshoofd van maatschappelijke zaken bij de gemeente Huizen, blikt terug op de overgang van de zorg en vertelt hoe de zaken er nu voorstaan.
Erick Kuijt, afdelingshoofd van maatschappelijke zaken bij de gemeente Huizen, blikt terug op de overgang van de zorg en vertelt hoe de zaken er nu voorstaan.

Overgang zorg naar gemeente: 'We zijn absoluut op de goede weg'

Algemeen

HUIZEN - Per 1 januari van 2015 is de zorg gedecentraliseerd in ons land. De gemeenten in Nederland hebben de verantwoordelijkheid gekregen voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen.

Een grote en ingrijpende verandering voor de gemeenten en de inwoners die aanspraak maken op deze zorg. Ook de gemeente Huizen kreeg er in het nieuwe jaar veel nieuwe taken bij.

Gang van zaken
Tien maanden later kijken we met Erik Kuijt, afdelingshoofd van maatschappelijke zaken bij de gemeente Huizen, terug op de overgang en hoe de zaken er nu voorstaan.

Het is twee januari als Erik Kuijt met zijn vrouw een weekendje weg is naar een hotel. De telefoon gaat, het is half vier. De eerste moeder met vragen over jeugdzorg voor haar dochter hangt aan de lijn. "We stonden er meteen klaar voor; gelukkig waren we goed voorbereid."

Veranderingen
Het is een van de grootste veranderingen voor de gemeenten in ons land. Binnen enkele jaren hebben de gemeenten de verantwoordelijkheid gekregen over onderwerpen als de jeugdzorg en de Wmo.

Aan de gemeenten ook de taak om deze overgang in zo goed mogelijke banen te leiden en om ervoor te zorgen dat inwoners niet de dupe worden van deze ingrijpende verandering.

Allemaal tegelijk
Ondanks dat de plannen voor de zorgovergang niet geheel onverwachts kwamen, bleek het een enorme uitdaging. "Wij waren er al wel een tijdje mee bezig, maar het idee dat het anders moest, is pas concreet gaan spelen in 2012. Toen hadden we nog het idee dat het gefaseerd overgedragen zou worden."

Al snel bleek dat alles in één keer zou gaan en de deadline op 1 januari 2015 lag. "Dat vonden wij ook niet erg. Als je het doet, doe het dan meteen allemaal tegelijk", zegt Erik Kuijt.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant