De Raad van State heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak.
De Raad van State heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak. (Foto: Pixabay)

'Plan kwekerij De Limitieten in strijd met provinciale regels'

  Buurt / wijk

HUIZEN - De herontwikkeling van kwekerij De Limieten aan de Naarderstraat is in strijd met provinciale regels. Dat heeft de Raad van State vandaag beslist in een rechtszaak. Deze was aangespannen door omwonenden en de Stichting De Limieten en Valkeveen.

De gemeente Huizen moet naar aanleiding van deze uitspraak binnen 20 weken duidelijk maken of het plan in afwijking van de provinciale regels toch kan doorgaan. Dat zal een flinke juridische puzzel worden, waarvan de uitkomst onzeker is.

Met de herontwikkeling van de kwekerij wordt de bouw van een forse woning met bijgebouwen en natuur mogelijk gemaakt. Vooral de bouwhoogte was de omwonenden een doorn in het oog.

Afspraken
Ze klaagden bij de Raad van State echter ook over geschonden afspraken die met het gemeentebestuur waren gemaakt over de mogelijke invulling van het kwekerijterrein.

Volgens de Raad van State gaven die afspraken wel de mogelijkheid om met dit omstreden plan voor de herontwikkeling te komen. Van het schenden van afspraken is volgens de Raad dus geen sprake. Het vertrouwensbeginsel is niet geschonden, oordeelt de Raad.

Vrij uitzicht
Ook de omstreden bouwhoogte van de woning is volgens de Raad van Staat terecht vastgesteld. Het aangevoerde bezwaar over aantasting van het vrije uitzicht van omwonenden, is door de Raad eenvoudig verworpen. Er bestaat in Nederland geen recht op blijvend vrij uitzicht, aldus de Raad.

Meer berichten