Foto: Christian Pfeiffer

Woningmarkt 't Gooi: aanbod neemt af, prijs blijft stijgen

  Buurt / wijk

HILVERSUM - De regio Gooi en vechtstreek blijft een populaire regio om in te wonen en bovendien is er nog steeds een krapte op de woningmarkt. De gemiddelde transactieprijs van een woning in 't Gooi kwam uit op 422.000 euro, 9,1 procent hoger dan tijdens het eerste kwartaal van 2018. En bijna een kwart van alle te koop staande woningen is boven de vraagprijs verkocht. 

Dat wordt wel duidelijk uit de NVM-cijfers van het eerste kwartaal van de woningmarkt in Nederland én 't Gooi. Onder deze regio vallen de gemeenten Baarn, BEL-gemeenten, Gooise Meren, Hilversum. Huizen, Weesp en Wijdemeren (ten dele). Wat opvalt is dat het aantal te koop staande woningen tijdens het eerste kwartaal is gedaald met 3,4 procent (totaal dit jaar 1.017), terwijl bij alle typen woningen de vraagprijs blijft stijgen. Appartementen zijn de grootste stijger in de vraagprijs. Vrijstaande woningen stijgen het minst hard. Binnen de transacties zijn het de hoekwoningen en de 2-onder-1 kapwoningen de grootste stijgers met respectievelijk 12,4 en 16,4 procent prijsstijging.

In het eerste kwartaal zijn er 781 woningen in deze regio verkocht en dat binnen een gemiddelde looptijd van 43 dagen. Het aantal transacties is ten opzichte van een jaar terug met 7 procent gestegen. Van de appartementen verwisselden er 218 van eigenaar voor een gemiddelde transactieprijs van 227.000 euro. Een prijsstijging van 5,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. De snelheid waarmee appartementen werden verkocht ligt op 29 dagen.

Van de tussenwoningen werden er 221 verkocht voor gemiddeld 313.000 euro. Een prijsstijging van 6,1 procent. De verkooptijd bedroeg gemiddeld 30 dagen. Er zijn 127 hoekwoningen verkocht voor gemiddeld 371.000 euro een prijsstijging van 12,4 procent. De gemiddelde looptijd bedroeg 50 dagen. Van de 2-onder-1 kap woningen verwisselden er 144 van eigenaar tegen een gemiddelde transactieprijs van 617.000 euro. Dat is 16,4 procent hoger dan een jaar terug. De verkooptijd ligt op gemiddeld 47 dagen. Blijft over de vrijstaande woningen. Daarvan zijn er 72 verkocht. De gemiddelde transactieprijs bedroeg 1.043.000 euro. Een prijsstijging van 6,9 procent ten opzichte van 1 jaar eerder. De verkooptijd ligt op gemiddeld 112 dagen.

NVM, afdeling 't Gooi laat weten dat het eerste kwartaal in de regel het kwartaal is waarin de minste transacties plaatsvinden. Het tweede kwartaal is bij uitstek geschikt voor verkoop. De zon, het ontluikende groen en de langere dagen zijn van invloed op de woningmarkt. "Voor starters blijft het onverminderd lastig een woning te vinden. Met de steeds hoger wordende verkoopprijzen, wordt het steeds moeilijker een passende betaalbare woning te vinden. Ook in de huursector is het nagenoeg onmogelijk een woning te vinden met aanvaardbare huurprijzen. Dit komt ook doordat woningcorporaties in de laatste jaren hun huurwoningen verkopen en het huuraanbod hiermee afneemt."

Meer berichten