Een speciale boot viste de verwaarloosde boten vrijdag uit het water.
Een speciale boot viste de verwaarloosde boten vrijdag uit het water. Foto: Bob Awick

Aanloophaven eindelijk opgeruimd door gemeente

Buurt / wijk

HUIZEN - De buurt heeft er lang op moeten wachten, maar is heel blij. De gemeente heeft eindelijk opgeruimd in de aanloophaven, waar nog een erfenis van de zeilschool aanwezig was. Als het aan de gemeente lag, had dit ook al veel eerder gebeurd, maar omdat er een faillissement speelt, bleek dat niet zo eenvoudig.

"Na harde onderhandelingen met curator heeft de gemeente afgedwongen dat zij handelend mocht optreden", laat wethouder Roland Boom weten. "Bij de gemeente leefde al ruim een jaar de wens om dit mooie stukje Huizen op een fatsoenlijke manier in te richten. Echter door het faillissement en de juridische afhandeling daarvan is dat lastig."

Onacceptabel
"Uitgangspunt voor de gemeente was om de locatie voor het vaarseizoen gefatsoeneerd zou zijn. Helaas is dit juridisch gezien niet mogelijk gebleken. De gemeente heeft nu toch besloten handelend op te treden, omdat de toestand ter plaatse onacceptabel was. We doen dit, omdat wij de buurt een warm hart toedragen."

Het duurde zo lang, omdat de gemeente zich ook een goede bestuurder wilde tonen. "Je mag namelijk niet zomaar aan spullen van andere zitten. Ik betreur het ook dat we niet zoals beloofd al aan het begin van het jaar of voor de start van het vaarseizoen aan de slag konden."

Handhaven makkelijker
De gemeente kijkt met al het gedoe rond de aanloophaven en andere plekken met verwaarloosde boten nu ook verder vooruit en heeft daarom een raadsvoorstel gemaakt dat handhaven in de toekomst makkelijker moet maken. Binnenkort krijgt de raad een raadsvoorstel waarin de gemeentelijke boa's de bevoegdheid krijgen om de Havenverordening te handhaven.

Aan de Havenverordening wordt dan ook meteen een verbod op het varen in de haven of innemen van een ligplaats met een verwaarloosd schip toegevoegd. "Je moet het zien als het handhaven van een aanhanger of caravan die dan ergens lang staat. Dat konden we nog niet met boten. Als de gemeenteraad het voorstel aanneemt, kunnen we in de toekomst veel sneller optreden tegen dit soort verwaarlozingen", aldus de wethouder.

Dolgelukkig
De buurt is in ieder geval blij dat het er nu weer mooi uitziet. "Er is ongelooflijk hard gewerkt door de gemeente. Donderdag zijn ze al begonnen en vrijdag zijn de boten weggehaald. Iedereen is dolgelukkig", laat Nicolette van Gorp weten namens de vrijwilliger brugwachters in de buurt.

Wethouder Roland Boom bezocht de maandelijkse borrel vrijdag en ging er in gesprek. "We begrijpen het ook wel dat het langer heeft geduurd, maar wij kijken met een grote groep buurtbewoners uit op deze plek. We zijn blij dat de bouwhekken nu weg zijn en het heeft meteen een positief effect. We hebben er nog meer vrijwillige brugwachters bij gekregen."

Veiligheid
Uit wanhoop had de buurt al eerder zelf een boot uit het water gehaald. "We weten dat dit niet zomaar kan, maar we hebben dit voor de veiligheid gedaan. Er mag weliswaar niet gezwommen worden of van de brug afgesprongen, maar dat gebeurt toch. We wilden voorkomen dat er iemand gewond zou raken. De boot hebben we netjes op het terrein van de zeilschool neergelegd en daar ligt deze nog altijd."

De boten die op last van de gemeente door een speciale boot met haakarm uit het water zijn gehaald, liggen op het droge bij het Nautisch Kwartier. Het faillissement is nog steeds niet opgelost en dat zou nog een tijdje kunnen duren. "Jammer", aldus wethouder Roland Boom. "We willen graag iets moois van deze plek maken, maar dat zie ik voorlopig nog niet gebeuren."


De verwaarloosde boten op de kade in het Nautisch Kwartier.

Uit de krant