<p>De kerststal aan de Kombuis trekt altijd veel bezoekers.</p>

De kerststal aan de Kombuis trekt altijd veel bezoekers.

(Foto: Bob Awick)
corona

Dit jaar geen 25ste jubileum voor kerststal Kombuis vanwege corona

  Buurt / wijk

HUIZEN - Kerst lijkt nog ver weg, maar op de Kombuis begint men er normaliter al vroeg mee. Dit is nodig om er voor te kunnen zorgen dat de kerststal op tijd weer op zijn plek staat op het plantsoen. Vanwege het coronavirus is besloten om dit jaar de stal niet op te zetten. Het zou de 25ste keer zijn geweest.

“Het was vreemd om de vele mensen en bouwers door te geven dat kerststal dit jaar niet door kan gaan”, vertelt Paul Schiffers. “Weken dubben van toch wel of toch niet. Maar nadat we alles op een rijtje hadden gezet, hebben we besloten toch geen kerststal opzetten.”

25ste keer
“Het is vervelend en jammer zoiets te moeten beslissen, zeker omdat het een jubileumjaar zou worden en de stal voor de 25ste keer zou worden opgezet. Het coronavirus gooit ook bij ons roet in het eten. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen, want je heb toch met vele mensen te maken.” 

Hij vertelt hoe normaal rond deze tijd de voorbereidende werkzaamheden al beginnen. Hij zou nu al begonnen zijn om 10/15 man bij elkaar te brengen om dan met elkaar de materialen op te halen op diversen plekken, zoals al het houtwerk uit een container. “Het bouwen waarbij je met elkaar een bakkie koffie drinkt, de lunch samen eten in ons huis. Dan is het zeer druk in onze huiskamer.”

Gaat niet door
“De kerstfiguren uit een kelder van een verzorgingshuis ophalen. De elektra aansluitingen. De verlichtingen in al die bomen. De schaapjes bestellen, als die boer dat nu nog wel wil doen en de andere voor de levering van een ezel. Je leent ze toch maar. Dus dat gaat ook niet door.”

“De vele bezoekers, vooral van scholen, bewoners van de oudereninstellingen zoals de Bolder en de Marke. De Visio en nog velen zoals fietsclubs, hardloopverenigingen. Zelfs de koren die al een paar jaar komen zingen, zijn voorlopig uit elkaar”, mijmert Paul.

Beslissing
“Daarnaast de twee drukke kerstdagen. Op de Tweede Kerstdag die vooral door zeer vele bezoekers bezocht wordt. Vandaar de beslissing. Ik heb het al doorgegeven aan de burgemeester en de gemeente, maar moet nog velen het nieuws melden, zoals de politie en de brandweer.”

Hij concludeert dat het melkmeisje in het plantsoen dit jaar de hele tijd zal starten naar een leeg plantsoen. “De bomen in de straat zijn in die tijd wel verlicht en misschien schiet er nog wel iets van een of ander idee te binnen. Ondanks dat het jammer is van het niet doorgaan, zeggen wij blijf gezond en we hopen dat we allemaal deze tijd goed doorkomen.”

Het melkmeisje zal dit jaar uitkijken op een lege plek op het plantsoen. (Foto: Paul Schiffers)

Meer berichten