De plaquette bij de ingang van Wijkcentrum Meentamorfose.
De plaquette bij de ingang van Wijkcentrum Meentamorfose. Foto: Bob Awick

Plaquettes met verklaring ‘Samen zijn we de samenleving’ onthuld

Buurt / wijk

HUIZEN - Twee plaquettes met de tekst van een verklaring uit 2015 met de titel ‘Samen zijn we de Samenleving’ zijn vandaag onthult. Ze hangen bij Wijkcentrum Meentamorfose aan de Landweg en de Selimiye Moskee aan het Gooierserf.

Deze gezamenlijke verklaring werd opgesteld op initiatief van de Turkse gemeenschap in Huizen en is ondertekend door de aanwezigen bij het Buurtgesprek van de wijk Stad en Lande, gehouden in scholengemeenschap de Huizermaat indertijd en georganiseerd door Buurtpanel 1276.

Tegenreactie
De verklaring was een tegenreactie op de sfeer die was ontstaan in de wijk, nadat in augustus 2014 bij twee gezinnen de paspoorten waren afgenomen, omdat er sterke aanwijzingen waren dat zij naar Syrië wilde afreizen.

De initiatiefnemers van zowel het Buurtpanel 1276 als van de Selimiye Moskee vinden het relevant dat de tekst van de verklaring voor iedereen te lezen is. Dat wilden zij al langer en na een aantal keer uitstellen, zijn de plaquettes vandaag onthuld in aanwezigheid van de betrokkenen en burgemeester Niek Meijer.

Lees meer hierover op Huizen Extra.

De volledige tekst op de plaquettes:

Samen zijn we de samenleving

Het nieuws van de laatste tijd ontgaat niemand. Er zijn helaas veel berichten over aanslagen, terreur en dreigingen van terreur. Iets wat de hele wereld raakt. Het effect daarvan kan zijn dat we in onze samenleving verdeeld raken. Of dat er angst ontstaat. Graag spreken we Samen uit dat we dat niet willen.  Niet verdeeld raken. Niet bang zijn.

Wat we wel willen, en dat doen we samen, is in gesprek gaan met elkaar. In gesprek blijven over wat ons bezighoudt. En wat ons samen bindt. We willen tolerant zijn, naar elkaar toe. Want de samenleving is van ons allemaal. Het is belangrijk, dat er ruimte is voor verschillende etnische en religieuze achtergronden. Vanuit die verschillende achtergronden wijzen we terreur af. Dat doen we samen, uit één mond. 

We roepen op tot een gezamenlijk geluid van warmte en verbondenheid. Zoek elkaar op. Steun elkaar. Deel je gedachten en gevoelens. Verplaats je in een ander. Samen leven we mee met de slachtoffers van terreur, wereldwijd. We zijn in gedachten bij de nabestaanden.

Laten we samen onze energie stoppen In het met elkaar bouwen aan de mooie kanten van onze samenleving. Vanuit warmte en verbondenheid. Daarvoor zijn we samen verantwoordelijk.

We hopen van harte dat Iedereen daarin met ons meedoet en mee voelt. Want de samenleving, dat zijn wij samen.

Hepimiz birlikte Toplumuz 

Son zamanlardaki haberler herkesin malumu. 

Maalesef terör ve tehdit gibi pek çok haber yer aliyor medyada ki, bu konu tüm dünyayi derinden etkilemektedir. 

Bu durum, bizim ülkemizde de bölünmelere sebebiyet verebilir. 

Toplum içerisinde istemedigimiz korkulara da sebep olan bu durumlari görmek istemedigimizi ilan ediyoruz. 

Istedigimiz sey, birlikte hareket etmek, birlikte istisare etmek, hepimizi ilgilendiren konulari görüsmek, bizi birlestiren konulari istisare etmek, ve birbirimize karsi hosgörülü olmak istiyoruz. Çünkü bu toplum hepimiziz. 

Farkli etnik ve dini gruplara mensup insanlara için hosgörülü olmak hepimiz için önemli. Bu farkliliklarimizla terörü birlikte ve tek agizla lanetliyoruz. 

Tek sesle, birbirinizi saygiyla karsilayin, birbirinize destek olun, düsüncelerinizi paylasin, kendinizi baskasinin yerine koyun. 

Hep beraber terör kurbanlarini aniyor, yakinlarina sabirlar diliyoruz. 

Karsilikli saygi ile, toplumumuzun güzel yanlarini düsünerek, birlikte daha iyiye götürmek için gayret edelim. Bunun için hepimiz sorumluyuz. 

Bu konuda herkesin bizim gibi düsünmesini ümit ediyoruz çünkü. Hepimiz Birlikte Toplumuz.

Uit de krant