Al in maart werd er gesloopt en daar is nu verder mee gegaan.
Al in maart werd er gesloopt en daar is nu verder mee gegaan. Archieffoto: Bob Awick

PvdA stelt vragen over hervatte sloop op BNI-terrein

Buurt / wijk

HUIZEN - PvdA Huizen heeft vragen gesteld over de sloop van de gebouwen op het BNI-terrein. Deze kwam weer op gang na het op niets uitlopen van de onderhandelingen over de strook grond van het bedrijf aan de Havenstraat.

Tot schrik en grote teleurstelling van de PvdA-fractie. “Hiermee gaat cultureel erfgoed voorgoed verloren voor Huizen. Wij zijn als raad/commissie nog steeds in afwachting van informatie over de voortgang in dit dossier”. aldus Margot Leeuwin die de vragen namens haar partij stelt.

“In de commissie fysiek domein van 7 oktober 2020 is een bijeenkomst (al dan niet besloten) toegezegd door de wethouder. In diezelfde commissievergadering heeft het college aangegeven dat zowel de nieuwe eigenaar, BNI, de Krachtcentrale en de gemeente open staan voor een oplossingsgericht gesprek. De commissie zou geïnformeerd worden en in de omstandigheid worden gebracht om haar verantwoordelijkheid te nemen.”

Vragen
Omdat dit niet is gebeurd heeft de partij de volgende vragen:
1. Waarom is er door het college niet de toegezegde bijeenkomst belegd en geen enkele mededeling gedaan over de voortgang in dit dossier sinds oktober 2020?
2. a. Wat betekent de verdere sloop voor de inrichting van de Havenstraat en de ambities om hier een aantrekkelijke verbinding Centrum-Haven van te maken? b. Vind het college dat het voldoende heeft gedaan om de ambities uit het collegeakkoord, die betrekking op dit gebied, waar te maken? En waar moet dat uit blijken?
3. Bent u bekend met de invulling die de eigenaar aan het terrein wil gaan geven na de sloop?
4. Bent u op de hoogte gesteld door de eigenaar over de plannen met de panden waarop een voorbescherming rust?
5. Is het u bekend wat de huidige mate van vervuiling van het terrein is en wat er gaat gebeuren met de vervuilde grond? Zijn hierover afspraken gemaakt door de gemeente, recent of in het verleden?
6. Wat is er gedaan met het initiatief van de Havenstraatgroep, die als inwoners en ondernemers uit Huizen, veel tijd hebben gestoken in plannen voor de Havenstraat. Zo’n burgerinitiatief zou in onze ogen zeer gewaardeerd moeten worden.
7. Wat ziet het college nu nog voor mogelijkheden m.b.t. het verplaatsen van het museum?

PvdA Huizen wil graag schriftelijk antwoord op deze vragen en tijdig voor de raadsvergadering van 3 juni. “Mocht dat onverhoopt niet lukken, dan graag een mondeling antwoord in die raadsvergadering”, stelt Margot Leeuwin.

Uit de krant