Valentijnsdag bij TijdvoorMeedoen in 2020, toen alles nog koek en ei was.
Valentijnsdag bij TijdvoorMeedoen in 2020, toen alles nog koek en ei was. Foto: Bob Awick

College trekt budgetsubsidie Tijd voor Meedoen in

Buurt & wijk

HUIZEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de budgetsubsidie 2021 aan Tijd voor Meedoen voor het uitvoeren van (welzijns-)activiteiten per 1 juli 2021 in te trekken. Door interne problemen levert Tijd voor Meedoen momenteel niet de prestaties waarvoor zij subsidie ontvangt.

Aan Tijd voor Meedoen is op 3 februari 2021 de voorlopige toekenningsbeschikking budgetsubsidie 2021 verstuurd. De subsidie bestaat uit een budgetsubsidie van in totaal € 140.301. Daarvoor is €16.000,- bestemd voor activiteitenkosten. Voor de personele lasten wordt een subsidie van €124.301 verstrekt. De budgetsubsidie wordt per 1 juli 2021 ingetrokken.

Na de Algemene Ledenvergadering van Tijd voor Meedoen van 17 mei jongstleden heeft het bestuur van de vereniging besloten de activiteiten voor onbepaalde tijd te staken.

Belang deelnemers voorop
Wethouder Maarten Hoelscher van onder andere Sociaal Domein: “Voor ons staat het belang van de deelnemers voorop. Zij zijn gebaat bij rust en stabiliteit. Het zijn vaak kwetsbare mensen die bij Tijd voor Meedoen een zinvolle dagbesteding hebben voor de nodige structuur, de sociale contacten en het zinvol bezig zijn.”

“Dat moet gebeuren in een veilige omgeving en daar is geen sprake meer van. Dit is niet acceptabel. Zeker niet binnen een welzijnsorganisatie die ook nog eens gefinancierd wordt met gemeenschapsgeld.”

Achtergrond
Tijd voor Meedoen is vanaf 2019 als zelfstandige vereniging afgesplitst van Versa Welzijn. Het besluit daartoe heeft het college eind april 2018 genomen. Tijd voor Meedoen had een geheel eigen werkwijze en identiteit opgebouwd in de voorliggende jaren, waardoor de wens onder de deelnemers bestond om te willen verzelfstandigen.

Dit werd mede versterkt door het feit dat er tussen de coördinator en Versa Welzijn een arbeidsconflict was ontstaan. De gemeente heeft zowel Tijd voor Meedoen als Versa Welzijn hierbij ondersteund en hen gefaciliteerd om tot een goede oplossing voor het conflict te komen.

Detacheringsconstructie
Een van de voorwaarden was dat het personeel van Versa Welzijn over kon gaan naar Tijd voor Meedoen via een detacheringsconstructie. Het ging hierbij om de coördinator en een administratief medewerker. Eind 2018 werd Tijd voor Meedoen officieel een vereniging.

In de twee jaren die volgden, 2019 en 2020, heeft Tijd voor Meedoen als beginnende vereniging haar draai moeten vinden. De activiteiten liepen door, werden goed bezocht en stonden onder dagelijkse leiding van de coördinator. Bestuurlijk bleef de situatie onzeker; wat onder meer bleek uit het elkaar opvolgen van diverse (interim) voorzitters en andere bestuursleden. 

Maatregelen
Na de zomer van 2020 werd de gemeente voor het eerst op de hoogte gesteld van de problemen bij Tijd voor Meedoen met de coördinator.

In december 2020 waren er signalen dat de activiteiten en deelnemers van Tijd voor Meedoen onder de situatie begonnen te lijden. Daarom is in december 2020 besloten om maatregelen te nemen. Het bestuur zou orde op zaken stellen maar helaas zonder het gewenste gevolg.

Analyse
De gemeente is geen partij bij de arbeidsrelatie tussen Tijd voor Meedoen en de coördinator. Omdat er inmiddels wel grote zorgen waren over de continuïteit van de vereniging is aan de heer Van Nunspeet, oud-raadslid van Huizen en inmiddels gepensioneerd gemeentesecretaris van Zeewolde, gevraagd om een analyse te maken van de situatie en aanbevelingen te doen over de toekomst van Tijd voor Meedoen met als doel rust en continuïteit binnen de vereniging.

Dit was een gezamenlijke opdracht van de gemeente Huizen en het bestuur van de vereniging. Zowel de gemeente als het bestuur van Tijd voor Meedoen delen de conclusie dat de tweede aanbeveling, namelijk het elders onderbrengen van de activiteiten (in de geest) van Tijd voor Meedoen bij een andere organisatie, de beste oplossing is.

Geen andere mogelijkheid
Toen het bestuur vorige week aangaf het de leden niet te willen aandoen een tweede ledenvergadering te houden om de vereniging op te heffen, was er geen andere mogelijkheid de subsidie in te trekken.

“Het is zonde dat het zover moet komen, maar gelet op het deelnemersbelang, en de vragen of de subsidie wel doelmatig besteed wordt, is er geen andere optie”, aldus wethouder Hoelscher.

Coördinatoren ad interim
In overleg met het bestuur van Tijd voor Meedoen en na een aantal gesprekken met deelnemers, leden van het managementteam van Tijd voor Meedoen en een aantal externe partijen heeft het college besloten de heren Mindert Rakhorst en Reinier van der Grijp van het Interventieteam van de afdeling Maatschappelijke Zaken van de gemeente Huizen aan te stellen als coördinatoren ad interim.

Na gesprekken met het bestuur en het managementteam zullen zij de activiteiten weer opstarten, uiteraard binnen de bestaande coronamaatregelen, en ervoor zorgen dat de rust terugkeert en het vertrouwen van deelnemers hersteld wordt.

Structurele oplossing
‘”Ondertussen worden er door mij gesprekken gevoerd over een structurele oplossing met als doel de activiteiten in de geest van Tijd voor Meedoen elders onder te brengen. Maar nu eerst weer de neuzen dezelfde kant op en het deelnemersbelang weer voorop zetten’’, zegt Hoelscher.

Hij heeft er alle vertrouwen in dat met het aantreden van de heren Rakhorst en Van der Grijp hier een eerste belangrijke stap mee gezet wordt.

Uit de krant