Voorzitter van de huurdersvereniging Jaap Kos bij het recent geopende Borgstede, waar ook een kantoor van de Alliantie gevestigd is.
Voorzitter van de huurdersvereniging Jaap Kos bij het recent geopende Borgstede, waar ook een kantoor van de Alliantie gevestigd is. Foto: Bob Awick

Per jaar 50 nieuwe sociale huurwoningen

Buurt / wijk

HUIZEN – Vijftig nieuwe sociale huurwoningen moeten er per jaar bij gaan komen. Dit heeft de gemeente afgesproken met woningcorporaties en huurdersbelangenvereniging De Alliantie Gooi en Vechtstreek (HBVA Gooi en Vechtstreek). Daarbij moet bij elk project rekening gehouden worden met duurzaamheid.

Dat hebben de verschillende partijen vorige week dinsdag bekrachtigd na overleg. Sinds dit jaar maken de drie partijen voor het eerst afspraken over de prestaties op de woningmarkt. Volgens verantwoordelijk wethouder Marianne Verhage moet er meer beweging komen in de markt.

Taskforce
Daarom is afgesproken dat het aantal sociale woningen groter moet worden. Dit kan door nieuwbouw of het ombouwen van voormalige kantoorpanden naar huizen, zoals recent is gebeurd met Borgstede. Een speciaal taskforceteam moet deze bouwlocaties gaan vinden. Daarnaast is afgesproken dat huishoudens met een klein inkomen extra korting op de maximale huurprijs krijgen.

Jaap Kos, voorzitter van de overkoepelende huurdersbelangenvereniging van Alliantie, is blij met de behaalde resultaten. "Ik juich dat toe. Er was toch sprake van een trend dat veel sociale woningen werden verkocht. Dat is nu een halt toegeroepen."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant