Mark serveert zijn zelfgemaakte soep. Linksachter aan tafel in het groen gastvrouw Anneke.
Mark serveert zijn zelfgemaakte soep. Linksachter aan tafel in het groen gastvrouw Anneke. (Foto: Bob Awick)

Project 'Om de hoek' laat Meentamorfose floreren

  Buurt / wijk

HUIZEN - De Meentamorfose ligt aan de Landweg in Huizen in een omgebouwde school. Het wijkcentrum zit er nu ruim twee jaar. Het moest verhuizen van de plek vlak bij winkelcentrum De Kostmand omdat daar nieuwbouw kwam.

"Het is hier licht en we hebben een prachtige ruimte eromheen", zegt Simone Hinrichs, die samen met Janny Hospers sociaal werker is in de Meentamorfose. Greetje van Vliet, de beheerder van het Holleblok, is ook beheerder van dit wijkcentrum.

Wijkontbijt
Vrijwilliger Mark Laurentius laat het wijkcentrum zien. De rondleiding begint in de 'kantine', de ruimte met bar waar iedereen zo kan binnenlopen. Er zitten mensen aan het wijkontbijt, dat iedere dinsdag wordt gehouden.

Ook drinken er wat mensen koffie. Anneke van Oene is ook vrijwilligster. Zij schenkt elke dinsdag en vrijdag koffie. Op donderdag komt ze zelf langs als gast.

Bokszak
Achter deze ruimte ligt de keuken en verderop een groot activiteitenlokaal. "Hier komen elke vrijdagmorgen onder anderen de Marokkaanse moeders bij elkaar. Ik vind het een aanvulling dat ze hier zijn. Ze horen bij onze wijk", zegt Mark, terwijl we terug langs de kantine naar de sportzaal lopen.

"Kijk, zie je die bokszak. Een 80-jarige Indonesische meneer wilde die graag, dus dat hebben we geregeld. Als ik hem bezig zie, denk ik: dat wil ik ook doen als ik oud ben." Het wijkcentrum heeft ook een kluslokaal. Er staat een fiets. "Die moet gerepareerd worden."

Tuinieren
Daarna komen we op het oude schoolplein, waar een vrijwilliger de planten water aan het geven is. "Hierachter komt nog een kas en we zijn ook nog bezig met tuinen in bakken. Niet iedereen kan meer goed bukken en zo kunnen deze mensen ook nog tuinieren."

In het gebouw zit ook de Egelopvang. Wat afgelegen, want de beestjes hebben rust en regelmaat nodig.

'Om-de-hoekers'
Mark en Anneke zijn beiden 'Om-de-hoekers'. Marc: "Dat zijn mensen die - tijdelijk - moeite hebben met de eisen en snelheid van de maatschappij." Hijzelf had tot zijn 30ste een 'normaal' leven. Toen zijn relatie over was, viel zijn leven in duigen en uiteindelijk kwam hij in een Wajong-uitkering.

"Geloof me, ik wil niets liever dan zijn zoals jij, als Simone en Janny en gewoon werken, maar dat werkt niet voor mij", zegt hij. Via veel omwegen kwam hij bij Simone terecht en het project 'Om de hoek', waar mensen terechtkunnen die psychische problemen hebben of hebben gehad, maar waar ook elke andere wijkbewoner welkom is.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten