The Ramblers trekken sinds een jaar of vijf weer langs de theaters.
The Ramblers trekken sinds een jaar of vijf weer langs de theaters. Foto: Ronald Speijer

Prins Bernhard Cultuurfonds steunt theatertour 95 jaar The Ramblers met Janne Schra

Cultureel

HUIZEN - Het Prins Bernhard Cultuurfonds steunt de jubileumtournee van The Ramblers met zangeres Janne Schra door middel van een donatie van 15.000 euro. Daardoor kan het orkest, dat in 2021 95 jaar bestaat, zijn jubileumprogramma voor een aantrekkelijker prijs aan de thans door corona zwaar getroffen theaters aanbieden.

De in Huizen woonachtige orkestleider Cees Kranenburg is zeer in zijn nopjes met de steun van het Prins Berhard Cultuurfonds dat daarmee blijk geeft het unieke erfgoed van het eertijdse radio-orkest waardevol te vinden.

Omroepzuilen
The Ramblers ontstonden in 1926 in dezelfde periode dat de omroepzuilen KRO, AVRO, VARA en NRCV werden opgericht. Het is nu het enige Nederlandse orkest uit de beginperiode van ons omroepbestel dat nog altijd actief is.

Alle rechten, composities, arrangementen enzovoort van het orkest berusten bij de Stichting the Ramblers, die ook in Huizen haar domicilie heeft. Cees Kranenburg is de secretaris, Nol van Bennekom is de voorzitter en woont eveneens in Huizen. Eerste trompettist Harry Sevenstern is het derde lid van het stichtingsbestuur.

VARA
Oprichter Theo Uden Masman was 25 jaar toen hij in 1926 de naam van The Resonance Seven wijzigde in The Ramblers. Hij zou het orkest tot 1964 in dienst van de VARA leiden. In dat jaar trok deze omroep echter de stekker eruit en een jaar later overleed Theo Uden Masman, 64 jaar oud. Min of meer tegelijk met hem overleed ook saxofonist Wim Poppink, die ook als zanger/entertainer optrad.

Sinds 1926 tot 1964 speelden Theo en drummer Kees Kranenburg samen in het orkest. Kees was de vader van de huidige orkestleider. Het ontslag bij de omroep betekende niet het eind van het orkest. Een actieve fanclub hield The Ramblers met succes op de been. De TROS lijfde het orkest in en later ging ook Omroep MAX gebruik maken van de populariteit van The Ramblers.

Openluchttheaters
Cees Kranenburg weet nog niet hoe de theatertour volgend jaar vorm wordt gegeven. “Dat ligt aan het verloop van de coronamaatregelen. Spelen voor 100 bezoekers is niet rendabel om maar iets te noemen. Maar ik verwacht dat er tegen die tijd wat meer speelruimte is voor de theaters."

"Onze theateragent is nu bovendien aan het onderzoeken of we ook in openluchttheaters kunnen spelen. Ik kijk uit naar de samenwerking met Janne Schra die een indrukwekkende staat van dienst heeft.”

Janne
Janne Schra is overigens ook opgegroeid in Huizen, waar haar ouders de Eerste Huizer Zeilschool exploiteerden. Janne is behalve zangeres ook beeldend kunstenaar, net als haar moeder Maja Boot.


Janne Schra werkt mee aan de jubileumtour. (Foto: Melissa Verhoeven)

Uit de krant