In de Boerderij kwamen ongeveer zestig belangstellenden dinsdag bijeen.
In de Boerderij kwamen ongeveer zestig belangstellenden dinsdag bijeen. Foto: Bob Awick

'10.000 Huizers voelen zich onveilig'

Politie

HUIZEN - Hoewel het aantal woninginbraken en overlastmeldingen in Huizen de laatste jaren in Huizen alleen maar afneemt, voelen veel inwoners van het vissersdorp zich lang niet altijd veilig. Uit onderzoek van de gemeente zou blijken dat 78 procent van de Huizers zich veilig voelt in Huizen. "Dan zijn er nog altijd 10.000 inwoners die zich niet veilig voelen."

Dat laatste werd gezegd door één van de pakweg zestig aanwezigen dinsdagavond bij een bijeenkomst over veiligheid in Huizen. In Theater de Boerderij konden inwoners meepraten over onderwerpen als jeugd en veiligheid, aanpak woninginbraken, toezicht en handhaving en radicalisering. Doel van de bijeenkomst was om de gemeente input te geven voor het nieuwe veiligheidsplan voor de komende vier jaar.

Wat de precieze reden is dat inwoners zich vaak niet veilig voelen, is de grote vraag. Mogelijk spelen social media een rol, maar ook vooroordelen (racisme) kunnen een reden zijn, klonk het tijdens de bijeenkomst van dinsdag. In Huizen wonen zo'n 3500 jongeren tussen de 12 en 18 jaar.

Zij waren in 2017 goed voor 328 overlastmeldingen. Daarbij is wel sprake van een dalende trend, aldus een woordvoerder. Het aantal woninginbraken staat dit jaar op 70. In heel 2017 waren dit er 147. Dat is maar liefst 60 procent minder ten opzichte van 2013.

Morgen meer over de bijeenkomst van dinsdagavond in het Nieuwsblad voor Huizen.

Uit de krant