Gert-Jan en Coen met houten wattenstaafjes, bamboe rietjes en notitieblokken met een gerecyclede plastic kaft.
Gert-Jan en Coen met houten wattenstaafjes, bamboe rietjes en notitieblokken met een gerecyclede plastic kaft. Foto: Bob Awick

Rotary Clubs starten met actie End Plastic Soup Now!

Natuur en Milieu

HUIZEN Rotary Huizen en Rotary Huizen Gooimeer gaan samen met alle Rotary's uit de regio en uit Amsterdam de plasticsoep aanpakken met de actie End Plastic Soup Now!

Als start vindt er 7 november in De Krachtcentrale aan de Havenstraat 76 een bijeenkomst plaats om zo veel mogelijk mensen en organisaties bij deze actie te betrekken.

Bamboe rietjes
Uit Huizen zijn onder andere Gert-Jan van Dommelen en Coen Hoencamp van Rotary Huizen Gooimeer bij de actie betrokken. Voor hen op tafel liggen wattenstaafjes van hout, bamboe rietjes met een ragger om ze schoon te maken en notitieblokken met een gerecyclede kaft van plastic borden met de dienstregeling van de NS.

"We zijn aan het kijken wat de alternatieven zijn voor plastic", vertelt Coen. Hij is de huidige voorzitter van Rotary Huizen Gooimeer en areagouverneur van Gooi- en Vechtstreek waar 17 clubs onder vallen, waaronder ook Almere en Zeewolde. Gert-Jan zal hem binnenkort opvolgen als voorzitter van Huizen Gooimeer en is projectleider van de actie End Plastic Soup Now!

Bewust maken
"Plastic is een groot probleem. Dat zal niet zomaar de wereld uit zijn, maar als je niets doet, stopt het nooit", zegt Gert-Jan. "Als Rotary kunnen we wereldwijd veel betekenen. Kijk naar de actie Stop Polio Now. Daarmee is na 30 jaar polio ook wel zo'n beetje de wereld uit."

Coen: "Wij zijn heel goed in het bewust maken van mensen van een probleem. We zijn als Rotary areligieus en apolitiek. We willen een platform bieden aan mensen die iets tegen de plasticsoep willen doen en hen met elkaar verbinden." Daarnaast wil de Rotary haar leden ook inzetten om mensen bewust te maken.

Plastic verpakkingen
"Wij hebben in ons netwerk mensen die plastic verpakkingen maken. Het blijkt dat 40 procent van de vervuiling door plastic verpakkingen komt. Wij kunnen ze daadwerkelijk iets laten veranderen, zeker als de publieke opinie ook druk gaat uitoefenen."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant