Niet alleen Nadiah, maar ook haar familie en sponsors werden in het zonnetje gezet.
Niet alleen Nadiah, maar ook haar familie en sponsors werden in het zonnetje gezet. Foto: Bob Awick

Judoka Nadia Krachten gehuldigd voor podiumplaats op NK onder 21

Sport

HUIZEN Negen tot tien keer trainen per week, geen biertjes of wijntjes drinken en soms dagen school missen. De 18-jarige judoka Nadiah Krachten heeft het ervoor over, want haar droom is het halen van de Olympische Spelen. De jonge Huizerse is al goed op weg. Vrijdag werd ze door de gemeente gehuldigd voor haar derde plek op het Nederlands kampioenschap onder de 21 jaar.

"Het was mogelijk Nederlands kampioen te worden, maar door een foutje in de halve finale was een derde plaats het hoogst haalbare. Maar er had meer ingezeten", zegt de fanatieke judoka. Krachten is betere resultaten gewend. Zo werd ze op het NK onder de 18 al eens kampioen en werd ze bij de senioren al tweede op het NK. "Als junior mag je ook aan het senior-NK meedoen. Dat is leuk, maar dat is nu niet mijn doel", vertelt ze.
Europacup
Dit seizoen richt ze zich vooral op de wedstrijden onder de 21 jaar en dan vooral de Europacupwedstrijden waar kwalificaties voor de EK en WK in haar leeftijdsklasse te verdienen zijn. Naast haar studie scheikunde in Utrecht reist ze zo'n negen keer per week naar haar vereniging in Haarlem waar ze traint, en dan nog één keer per week naar het topsportcentrum in Papendal voor een extra training. Wonen doet ze nog thuis in Huizen. "Ik heb nu zelf een rijbewijs en mag de auto meenemen. Dat vinden mijn ouders wel fijn, want die hebben er de afgelopen jaren heel veel kilometers opzitten", lacht ze.

Start
Haar ouders waren diegenen die haar carrière startten. "Na zwemles mocht ik een andere sport uitzoeken. Mijn ouders vonden judo goed voor mijn ontwikkeling. Ik bleek het leuk te vinden." Op haar vijfde werden de eerste stappen gezet. Op haar zevende speelde ze al wedstrijden. "Sindsdien ben ik nooit meer gestopt." Alle trainingen en reizen naar wedstrijden kosten behoorlijk wat. Inmiddels heeft ze al wat sponsors.Op 11 mei reist ze naar Litouwen. Alles voor het ultieme doel: de Olympische Spelen.

 

Uit de krant