Birgitta Abeling, Bart van de Vlist en Ryanne Zeeman bij de deels gesloopte school.
Birgitta Abeling, Bart van de Vlist en Ryanne Zeeman bij de deels gesloopte school. Foto: Bob Awick

'Uiteindelijk is het een mooi samenwerkingsproject'

Algemeen

HUIZEN - Scholen zijn afhankelijk van de gemeente voor hun huisvesting. Zo ook de Maria Montessorischool aan de Van der Duyn van Maasdamlaan 30, waar het binnenklimaat al jaren afgekeurd is. Dat moest aangepakt worden, maar de school wilde meer, namelijk een bijna energieneutrale school.

Door uiteindelijk een goede samenwerking met de gemeente wordt daar nu hard aan gewerkt en heel Nederland kijkt mee. De school is namelijk de eerste bestaande school die deels verbouwd en herbouwd wordt als Frisse Scholen B.

Start sloop

In de vakantie begon de sloop van het gedeelte dat afgebroken moest worden. "Dat is het deel van het schoolgebouw dat uit 1949 komt", licht Bart van der Vlist, directeur van de school, toe. Het andere deel dat in 2000 al werd vernieuwd blijft staan. "Dat is wel helemaal gestript. Er komen nieuwe voorzetwanden voor en de gevel van de school wordt gelijkgetrokken", vertelt Birgitta Abeling, lid van het bouwteam en plaatsvervangend locatiedirecteur.

Binnenklimaat afgekeurd

De aanpassingen aan de school waren al heel lang hard nodig omdat het binnenklimaat steeds werd afgekeurd. Bart: "We zijn al zo'n acht jaar aan het lobbyen geweest voordat we op dit punt waren aangekomen. Als je nu terugkijkt, is dat ook goed geweest. Iedereen heeft er nu aan bijgedragen. De gemeente heeft 2,5 miljoen euro betaald, Talent Primair, waar wij als school deel van uitmaken, nog eens 7 ton en de ouders zelf ook 1 ton. Het idee was een mooi samenwerkingsproject en dat is het nu geworden."

Geen extra leerlingen

Voordat er begonnen werd met de sloop en vernieuwbouw is er met de buurt gesproken. Bart: "Er was wat angst dat er meer leerlingen zouden komen, maar dat is niet de bedoeling. Wel krijgen we straks 14 lokalen, zodat er ook echt ruimte is voor alle groepen." Locatiedirecteur Ryanne Zeeman licht toe dat er maar liefst twaalf combinatiegroepen zijn. "Van elk zijn er drie, dus een groep 1-2, groep 3-4, groep 5-6 en groep 7-8. Die gecombineerde groepen zijn kenmerkend voor een montessorischool."

Hoekjes

De nieuwbouw van de school is ook afgestemd op het soort onderwijs dat wordt gegeven. "Er komen ook hoekjes waar leerlingen uit het zicht, zelfstandig kunnen werken." Daarnaast zal 's morgens het licht op de entree schijnen en is er veel licht in het gebouw. Birgitta: "En er is straks een leerplein dat je door een schuifdeur in tweeën kunt delen."

Nog wel wensen

De school heeft met de plannen het maximale bereikt wat er te bereiken valt. "Natuurlijk zijn er altijd nog wensen", zegt Bart. "Ik zou heel graag willen dat het dak van binnen zichtbaar kan blijven, maar dat geld is er niet. Dan moeten namelijk de lokalen daar wel weer een plafond krijgen. Toch ga ik er nog eens met het bouwteam over praten. Wie weet dat het toch nog mogelijk is."

Trappenberg

Ondertussen is het schooljaar voor de leerlingen weer gewoon begonnen. Zij zitten voorlopig in het oude gebouw van de mytylschool op het terrein van de Trappenberg. "Toen de verbouwplannen concreter werden, hebben wij dit zelf geopperd als idee", zegt Bart. "Dat had nog wel wat voeten in de aarde, maar het is gelukt." Birgitta: "Het had onze voorkeur om de hele school te verplaatsen, dat geeft rust. Het is een mega-operatie geweest, maar die is zeer geslaagd."

Oversteekplaats

Een van de zaken die voor de start van het schooljaar in dat verband nog speelde was dat de leerlingen de gevaarlijk drukke Crailoseweg moesten oversteken. "Gelukkig is daar een oversteekplaats gekomen. Dat is veiliger. Wij staan er zelf ook nog eens rond 12.00 en 15.00 uur, als er leerlingen naar huis gaan. We drukken ze op het hart pas over te steken als het licht van de auto's op rood staat en de auto's ook echt zijn gestopt."

Ryanne: "Om de leerlingen goed te instrueren over de fietsroute hebben we een filmpje voor ze gemaakt waarin we de route voorfietsen. Op de heenweg laten we ze het laatste stukje door het bos fietsen. Dat is veiliger. Dat is heel snel opgepikt door de leerlingen." Ze is heel tevreden over het schoolgebouw waar ze nu in gevestigd zijn. "We kunnen hier bijvoorbeeld inpandig naar de gymzaal. Dat is echt een luxe. Bovendien zijn er overal speelpleintjes met speelplekken. Die kunnen de goedkeuring van de leerlingen zeker wegdragen. Iedereen is zeer te spreken over de school."

Slapende dame

Het had nog wel wat voeten in de aarde om alles op orde te krijgen. "Zo hebben we met man en macht moeten zoeken naar een internetaansluiting. Daar heb ik soms slapeloze nachten van gehad, want die was niet te vinden. Ook moest de school weer brandveilig worden verklaard en nieuwe telefoonaansluitingen aan worden gevraagd. De school was echt een slapende dame in het bos die we wakker hebben moeten kussen."

Planning

De leerlingen zullen er zeker tot aan de meivakantie blijven zitten. "De planning is dat in april 2020 de vernieuwbouwde school af is. Dan zouden we in de meivakantie alles kunnen verhuizen. Mocht dat niet lukken, dan doen we dat pas in de grote vakantie. Die speling hebben we gelukkig hier."

Uit de krant