Sarah, de burgemeester, Ineke, Loekie en Kees bij de presentatie van het eerste exemplaar.
Sarah, de burgemeester, Ineke, Loekie en Kees bij de presentatie van het eerste exemplaar. Foto: Bob Awick

Burgemeester krijgt eerste Canon van Huizen

Cultureel

HUIZEN - Burgemeester Sicko Heldoorn heeft vorige week vrijdagmiddag uit handen van Kees de Kok het eerste exemplaar in ontvangst mogen nemen van de Canon van Huizen.

Het boek beschrijft de geschiedenis van het dorp van 2.000.000 jaar voor Christus tot nu en werd geschreven door publiekshistoricus Sarah Remmerts de Vries.

Vensters
"Het is alsof je door een raam naar de geschiedenis kijkt", zei Sarah tijdens de feestelijke overhandiging.

"Het boek bespreekt in dertig vensters gebeurtenissen, plaatsen en mensen. Het is een overzicht van de rijke geschiedenis van dit vissersdorp aan het water."

Ontwikkeling
Het boek start 2.000.000 miljoen jaar voor Christus en beschrijft in het eerste venster de ontwikkeling van het Huizer landschap. Het laatste venster gaat over het moderne dorp van 1980 tot 2020.

Daartussenin staan onder andere hoofdstukken over de eerste bewoners, de erfgooiers, de Reformatie, de boeren en buitenhuizen, dood en begraven, botters en bokking, de klederdracht en het dialect, de Gooische Moordenaar, sport, de Tweede Wereldoorlog, Molukkers en gastarbeiders en de bebouwing van de Meent en Maten.

Familienamen
In een zestal bijlagen zijn ook nog statistieken, de burgemeesters, de Huizer vloot, familienamen, kerkgebouwen en kerkgenootschappen en scholen te vinden.

Alles rijk geïllustreerd in een 230 glanzende bladzijden tellend groot boek met harde kaft. Voor 29,90 euro is het nu te koop.

Geïnspireerd
Ineke van Herwerden, initiatiefnemer, is jaren bezig geweest om ook Huizen een eigen Canon te geven.  Zij werd geïnspireerd door de Canon van Bunschoten, Spakenburg en Eemdijk en vroeg zich af waarom Huizen met zijn rijke geschiedenis niet ook zo'n overzichtsdocument had.

"Ik besloot mij hiervoor in te zetten", blikte zij terug in haar toespraak. Ze wilde een wetenschappelijk boek en via Tom van der Molen van het Amsterdam Museum kwam Sarah op haar pad. "In onze eerste ontmoeting zei Sarah: als jij een boek wilt, krijg jij je boek. En toen begon ze met schrijven.

Stichting
Inmiddels was er ook al een Stichting Historische Canon Huizen opgericht met Loekie Wiegerinck-Rebel als penningmeester en Kees de Kok als voorzitter.

Om Sarah te ondersteunen werd een redactieteam opgezet. Die wezen haar bijvoorbeeld terecht toen zij het woord 'mandenvlechters' gebruikte. Die had je immers in Huizen niet, dat waren mandenmakers.

Juniorversie
In de toekomst hoop de stichting ook de website canonvanhuizen.nl online te hebben en er wordt gewerkt aan een juniorversie.

"Inmiddels hebben wij voor dit deel van het project een historisch letterkundige: Darja de Wever heeft ervaring met projectboekjes voor scholen. Zij is al aan het werk."

Uit de krant