Burgemeester Niek Meijer over de manier waarop we nu leven: 'Het is even zoeken, met elkaar vooral.'
Burgemeester Niek Meijer over de manier waarop we nu leven: 'Het is even zoeken, met elkaar vooral.' Foto: Bob Awick

Burgemeester: 'We zijn waanzinnig inventief en creatief bezig en we zijn heel solidair'

Algemeen

HUIZEN Het is even zoeken voor iedereen en wennen om te voldoen aan alle maatregelen die het kabinet heeft genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Niet alleen voor de inwoners die de markt, de natuur, de bouwmarkt en het afvalscheidingsstation massaal wisten te vinden afgelopen weekeinde, maar ook voor burgemeester Niek Meijer.

"Het is even zoeken, met elkaar vooral. Ik ken mezelf goed genoeg en des te onrustiger de omgeving, des te rustiger ik word. Ik maak me ook geen zorgen, maar probeer wel vooruit te kijken. Waar moeten we ons op voorbereiden? Daarbij denk ik wel in maanden en niet in weken."

Regels volgen
"Ik heb het basale gevoel dat als we het goed doen, we er ook goed uitkomen. We zijn waanzinnig inventief en creatief bezig en we zijn heel solidair. Dat gaat ons lukken als we goed voor elkaar zorgen tenminste, en de regels volgen. Door zo veel mogelijk thuis te werken en te blijven en als we naar buiten gaan - zo min mogelijk - om 1,5 meter afstand te houden."

"We willen het samen doen. Ik vind het heel krachtig van het kabinet dat zij de verantwoordelijkheid leggen waar die hoort en ik zie ook dat de meeste mensen zich hier aan houden. Doel is dat we geen andere mensen besmetten, dat is het belangrijkste."

Zelf probeert hij zijn routine in deze bizarre tijd zo veel mogelijk vast te houden. Zo loopt hij drie keer per week hard. "Ook dan houd ik zelf 1,5 meter afstand. Het is een kleine moeite om even in de berm te stappen om daarvoor te zorgen."

Thuis werken
Hij werkt veel thuis, maar soms ook op het gemeentehuis in een grote ruimte waar voldoende afstand kan worden gehouden. Dinsdag vergaderde hij bijvoorbeeld digitaal met alle burgemeesters uit de regio. "We zijn een uur en een kwartier zeer geconcentreerd en gedisciplineerd bezig geweest."

Tijdens deze crisis is burgemeester Pieter Broertjes in de wet de aangewezene om alle kabinetsmaatregelen uit te werken in de noodverordening. "Maar daar besluiten we gezamenlijk over." De regionale verordening wordt op dit moment aangepast aan alle nieuwe maatregelen.

Daarin staat ook welk bedrag er op de overtredingen komt te staan bij bijvoorbeeld het niet houden aan de afstand van 1,5 meter. "Eerst zullen we mensen aanspreken; die noodverordening is een vangnet als mensen niet willen luisteren. Dan kun je handhaven."

Filmpjes
Ook is hij begonnen met het maken van korte filmpjes om in contact te blijven met inwoners. "Het is vallen en opstaan en onwennig. Ik ben nieuwsgierig of de boodschap overkomt." Bij de gemeente houden ze de reacties in de gaten. "Het wordt gewaardeerd dat ik dit doe, krijg ik teruggekoppeld. Ook heb ik zelf een bonte mix van reacties gehad en dat is hartverwarmend."

De coronacrisis leidt volgens de burgemeester ook tot mooie dingen. "Als ik kijk wat de vrijwilligerscentrale met huizenvoorelkaar.nl doet en zo een prachtig podium voor hulp biedt, wenskaartenacties voor ouderen in verpleeghuizen: eenvoudige voorbeelden waaraan je ziet dat wij blijven denken en aandacht hebben voor elkaar. Ook bij buren onderling." Hij wil dat niet onopgemerkt laten. "Vaak richten we veel aandacht op dingen die misgaan en dat zijn er een stuk minder dan dat er goed gaan."

Blijven functioneren
Zo heeft de gemeente ook alles in het werk gezet om met alle maatregelen rond het virus goed te kunnen blijven functioneren. "Veel mensen die voor de gemeente werken, werken nu ook thuis. Dat loopt behoorlijk goed. Er zijn aanpassingen geweest, maar de loketten zijn open, en in deze nieuwe structuur kunnen we dat maanden volhouden. Alles wat op ons afkomt, is nieuw en we proberen het zo goed mogelijk te doen."

Nu het er naar uitziet dat het nog wel even duurt voordat de maatregelen worden ingetrokken, wordt er ook druk gewerkt aan digitale besluitvorming van de gemeenteraad. "Daar komt waarschijnlijk een noodwet voor", legt de burgemeester uit. Nu is dat namelijk nog niet mogelijk. Zo kan de politiek straks weer doorgaan, want ook die ligt nu stil.

Ongekend
"Wat we nu doen is ongekend, maar nodig in deze tijd. Binnen een korte tijd is er al een regeling gekomen om bedrijven en zelfstandigen door de crisis heen te halen. Het dwingt ons om uit de routine en vaste patronen te gaan. Dat is goed, omdat we naar voren moeten kijken. We moeten met elkaar zorgvuldig en verantwoord met het besmettingsgevaar om kunnen gaan. Dan redden we het wel en kunnen we hier uiteindelijk uit deze crisis positieve dingen halen voor de toekomst."

Uit de krant