Sterre met haar zojuist verschenen boek Non-Stop.
Sterre met haar zojuist verschenen boek Non-Stop. Foto: Bob Awick

Sterre (16) debuteert met boek over criminele circuit 'Non-Stop'

Mensen

HUIZEN - De 16-jarige Sterre Vermeij heeft op 8 mei haar boek Non-Stop uitgebracht. Het young adult boek is uitgegeven door Uitgeverij Boekscout en geeft een inkijkje in het criminele circuit.

De leerling van het Erfgooiers College zit in 5 vwo en vertelt dat ze altijd al verhaaltjes heeft geschreven. "Meestal stoppen mensen met schrijven als ze naar de middelbare school gaan, maar ik ben altijd blijven schrijven", vertelt ze.

Echt boek
"Ik vond het jammer dat ik daar niets mee deed en bedacht dat ik beter al die verhalen in elkaar kon voegen en een echt boek kon maken. Iets dat je in je handen kan vasthouden." En dat deed ze dus.

Ze zocht daarvoor een onderwerp dat ze zelf leuk vindt. "Over personen alleen schrijven of romantiek vond ik niet leuk. Ik ging kijken waar ik zelf van houd en dat is actie en spannende verhalen. Dit soort boeken vind je ook niet veel bij de jong volwassenen, dus ben ik daarmee aan de slag gegaan."

Oliver
De hoofdpersoon in haar boek is Oliver. De jongen is met zijn vader actief in het criminele circuit. Nadat zijn moeder hem verlaten heeft, ontwikkelt hij een verlatingsangst en krijgt daardoor een extreem goede band met zijn vader. Op zijn achttiende betrekt zijn vader hem meer in zijn werk, met alle gevolgen van dien.

Voor het boek deed Sterre veel research. "Het moet waargebeurd kunnen zijn, al is de kans klein. Heel veel is te vinden op YouTube, waar mensen laten zien hoe ze iets open kunnen breken. Dat zijn geen criminelen, maar onderzoekende jongeren die het leuk vinden om te laten zien hoe je dat doet. In het boek gaat het bijvoorbeeld ook over hacken. Daar heb ik veel over uitgezocht. Lang leve het internet. Daarnaast hielpen vrienden me ook."

Wachtwoorden
Sinds haar eigen onderzoek naar dit onderwerp, is ze bijvoorbeeld een stuk voorzichtiger met haar wachtwoorden. "Als iemand je computer in kan en je hebt daar aangegeven dat de computer je wachtwoorden moet onthouden, kan iemand ook zo bij je bankrekening. Dat wil je niet en het is blijkbaar best makkelijk. Daar let ik nu dus zelf meer op."

Het schrijven ziet ze als een hobby en niet als een carrière. "Dat doe ik ter ontspanning, ook al zou ik het wel leuk vinden als meer mensen mijn boeken gaan lezen. Mijn vrienden vinden het heel knap, maar ik merk dat er maar weinig gelezen wordt. Voor sommigen is dit hun eerste boek dat ze in tijden vrijwillig lazen. Ze beseffen vaak niet dat de series die ze kijken, gebasseerd zijn op boeken. Ik hoop dat jongeren ook meer gaan lezen. Ik doe het zelf namelijk erg graag."

Criminologie
Haar gewenste carrière heeft wel te maken met het onderwerp van haar boek, want ze wil criminologie gaan studeren. "Ik heb altijd interesse gehad in psychologie, maar wil niet op een kantoor de hele dag met mensen praten. Journalistiek hebben ze weer niet op universitair niveau. Uit een test bleek dat dit dan een goede studie voor me zou zijn, want die combineert een aantal dingen die ik leuk vind."

Haar ouders steunen haar bij wat ze doet en wil bereiken. "Die vinden het heel knap en leuk. Ze luisteren graag naar mijn verhalen, lezen mee en corrigeren ze. Ik vind het fijn dat ze er altijd voor mij zijn." Haar ouders zijn dan ook betrokken bij de gesprekken die ze met de uitgeverij had. "Boekscout heeft een speciale jongerenafdeling en dat vind ik erg fijn. Ze begeleiden me ook goed."

Writersblock
Sterre geniet van het hele proces er omheen. "Ik was 15 toen ik begon met schrijven van het boek. Ik ben nog jong. Ik wilde dit boek echt afmaken en liep in mijn verhalen vaak vast. Daarom heb ik eerst een plan van aanpak gemaakt en daarin kort beschreven wat elk hoofdstuk zou bevatten. Dan kon ik daarop terugvallen. Ook heb ik veel met vrienden gepraat en gemerkt dat een andere blik ook kan helpen tegen een writersblock."

Op 1 januari 2019 begon ze en eind juli was het af. "Ik heb er heel lang over gedaan om het laatste hoofdstuk te schrijven. Ik wilde het goed afsluiten. Op zo'n manier dat lezers het wel kunnen afsluiten, maar dat er ook nog een mogelijkheid is voor het vervolg. Daarna heb ik het herlezen, gecorrigeerd en herschreven. Drie dagen voordat ik zestien werd in november heb ik het manuscript opgestuurd."

Tegenop
Nu helpt de uitgeverij haar ook met de promotie. "Daar zag ik tegenop. Ik ben gewend om achter de computer te zitten, maar niet om dit te doen. Samen hebben we een marketingplan gemaakt en ze hebben ook een heel boek met promotietips. Ze hebben me ook geholpen met het maken van de kaft, dat is ook niet mijn expertise. Ik wilde daar niet iemand op die je herkent. Dan haal je de creativiteit bij de lezer weg om zelf een beeld te vormen. Nu hoop ik dat veel mensen het willen gaan lezen en verder kijk ik wel wat er van komt."

Uit de krant