Ineke (l) en Darja bekijken de drukproeven van de juniorversie van de Canon van Huizen.
Ineke (l) en Darja bekijken de drukproeven van de juniorversie van de Canon van Huizen. Foto: Bob Awick

Stichting Canon Huizen werkt hard aan juniorversie die in najaar verschijnt

Cultureel

HUIZEN - In navolging van de Canon van Huizen die in oktober van 2019 verscheen, komt dit najaar een juniorversie uit. Cartoons met Joep en Juul, speciaal door Pieter Hogenbirk ontworpen, vrolijken het historisch materiaal voor de jeugd van 11 tot en met 14 jaar op.

Initiatiefnemer en projectleider Ineke van Herwerden van de Stichting Historische Canon Huizen en historisch letterkundige Darja de Wever spelen een grote rol bij de totstandkoming van het kijk-lees-doe-boek.

Ervaring
"Het idee voor de juniorversie hadden we eigenlijk al meteen bij het plannen voor de Canon van Huizen. Omdat er ook educatief materiaal aan gekoppeld zou worden, kwam ik in 2013 in gesprek met de afdeling omgevingseducatie van de Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum en zij opperde het idee. Daar kenden ze Darja de Wever, die veel ervaring heeft met dit soort uitgaven. Zij schrijft de junioversie", vertelt Ineke.

Sarah Remmerts de Vries, publiekshistoricus en de auteur van de canon voor grote mensen, is eindredacteur van het geheel en Barbara Hogendoorn van drukkerij Bout doet ook de opmaak van deze juniorversie. "Zij denkt actief mee aan de hand van de aangeleverde teksten en doet suggesties voor afbeeldingen", aldus Ineke.

Belevingswereld
Darja woont in Naarden, net als Sarah, dus Huizen is zeker geen onbekend gebied voor haar, wat wel zo gemakkelijk is. Darja: "Ik wil kinderen heel graag betrekken bij de geschiedenis en een tijdreis laten maken door hun eigen dorp. Daarom schrijf ik tekst op hun niveau en komen daar plaatjes bij en cartoons. Het is belangrijk aan te sluiten op hun belevingswereld."

Het idee van de cartoons kwam van een paar kinderen die Ineke eens naar de canon had laten kijken. Ook heeft ze de onderwerpen met enkele jongeren uit de doelgroep besproken. Ineke: "In de Canon van Huizen zijn 30 vensters met verschillende perioden. In de juniorversie hebben we dat teruggebracht naar 20 vensters."

Kijk-lees-doe-boek
Darja: "Bij elk venster komen ook kaders en wist-je-datjes, zodat we nog meer in kunnen gaan op de informatie die voor jongeren leuk en interessant is." Daarnaast staan er ook opdrachten in, die ze zelfstandig kunnen maken.

Ineke: "Het oorspronkelijke plan was om een apart werkboek te maken, maar daar zijn we op teruggekomen. We maken nu een kijk-lees-doe-boek. De antwoorden staan achterin, zodat het buiten lessen op school ook gewoon thuis gebruikt kan worden."

Opdrachten
De opdrachten bestaan uit drie onderdelen. "Test jezelf, verder speuren, en zelf op pad. Zo kunnen de jongeren kijken of ze hebben begrepen wat ze hebben gelezen", licht Darja dit toe.

Belangrijk is dat de geschiedenis vanuit het verleden naar het heden wordt gehaald. "Door ze met het boek zelf op pad te sturen, kan de Huizer jeugd als het ware een eigen canon maken van het dorp waar ze woont."

Cultuureducatie
Diverse organisaties is gevraagd om mee te werken. Zo hebben de Stichting Huizer Botters en het Huizer Museum informatie aangeleverd. Het is ook de bedoeling dat de juniorversie van de Canon van Huizen door de bibliotheek wordt meegenomen in het aanbod voor scholen op het gebied van cultuureducatie. "We hopen we dat veel scholen iets met de juniorversie gaan doen tijdens hun lessen."

"We zijn nog op zoek naar docenten en jongeren die mee willen lezen en feedback willen geven, voor het materiaal naar de drukker gaat", laat Ineke weten. "Hiervoor kunnen zij zich aanmelden via info@stichtingcanonhuizen.nl. Verder zijn we nog op zoek naar sponsoren. Zij kunnen zich ook melden via dit mailadres."

Financiën
De juniorversie van de Canon van Huizen wordt net als de canon zelf helemaal door sponsoren en eventuele subsidie mogelijk gemaakt. "We zijn bijna klaar met het materiaal en nu kunnen we aan de slag met de financiën", aldus Ineke. De Stichting Canon Huizen is er van overtuigd dat het moet gaan lukken om het geld bij elkaar te krijgen.

Ineke: "We hebben al geregeld dat we de presentatie in het gemeentehuis kunnen doen dit najaar. Hoe, dat is afhankelijk van de coronamaatregelen tegen die tijd. Burgemeester Niek Meijer gaat het voorwoord schrijven. Bij zijn installatie heeft hij van ons de Canon van Huizen gekregen en daar was hij heel blij mee. Vooral de opmaak vond hij erg mooi en de juniorversie zal er ook zeker fantastisch uit gaan zien."

Uit de krant