Commissaris van de Koning Arthur van Dijk (tweede van links voor) en de zwaaiende burgemeester op een van de Huizer botters.
Commissaris van de Koning Arthur van Dijk (tweede van links voor) en de zwaaiende burgemeester op een van de Huizer botters. Foto: Bob Awick

Bezoek Commissaris van de Koning lichtpuntje voor Stichting Huizer Botters

Cultureel corona

HUIZEN - Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk, bracht vanmiddag een informeel werkbezoek aan de Stichting Huizer Botters. Het is een lichtpuntje voor de stichting, die door de coronacrisis in zwaar weer verkeert. Burgemeester Niek Meijer vergezelde hem.

Het bezoek was geregeld op de dag dat Niek Meijer werd beëdigd als burgemeester van Huizen. "Het was de bedoeling dat we met vier boten ontspannen zouden gaan varen, maar wel met een wedstrijdje", licht Emile van Waegeningh van de botterstichting toe.

Informeel werkbezoek
Toen kwam de coronacrisis en veranderde alles. "Maar de dag stond toch al geblokkeerd in de agenda's en de Commissaris van de Koning vroeg of hij in plaats daarvan een informeel werkbezoek mocht komen brengen. Dat wilden we graag, want we willen graag goede banden met de provincie bewerkstelligen."

Van Dijk kreeg een rondleiding op de werf en werd daarbij vergezeld door de burgemeester. Een aantal mensen vertelden wat de stichting tot doel heeft en lieten zien hoe de stichting het varend erfgoed in stand probeert te houden. Na het bezoek werd er zelfs nog even gevaren op een botter, met inachtneming van de coronamaatregelen en tussen de buien door.

Waardering
"Ik heb waardering voor de mensen die zich inzetten voor het behoud van de Huizer botters. Ook de kleinere schepen zoals de Huizer botters maken onderdeel uit van de bruine vloot in Nederland, ons varend erfgoed. Mooi dat er weer met passagiers, op gepaste afstand van elkaar, gevaren kan worden", liet de Commissaris van de Koning na afloop weten.

Het bezoek vormt een lichtpuntje in de tijd dat ook de Stichting Huizer Botters is getroffen door de coronacrisis. "Tot 1 september liggen alle evenementen stil. Dat zijn voor ons belangrijke inkomsten", stelt Emile. "Niet alleen missen we de inkomsten van bijvoorbeeld een Taeje bôkkesrace en het Huizer Vis Festijn, onze boten worden normaliter ook ingehuurd voor evenementen."

Failliet
De stichting had gehoopt om dit jaar 30.000 euro over te houden voor de restauratiereserve die wordt opgebouwd om de boten te onderhouden. "In plaats daarvan denk ik dat we op een tekort van 80.000 - 90.000 euro uitkomen. Dat zou theoretisch betekenen dat we failliet gaan."

"We hebben inmiddels een brief geschreven aan de gemeente en hopen dat we binnenkort een gesprek kunnen hebben om te kijken hoe dit op te lossen zou zijn. Bijvoorbeeld door dit jaar geen huur te betalen voor de botterwerf, dat is 40.000 euro, maar dan zijn we er nog niet."

Actieplan
De Stichting Huizer Botters wil echter niet alleen de hand ophouden voor geld. Er wordt op dit moment een heel actieplan uitgewerkt. "We zijn druk bezig om op zaterdag 20 juni met een botter en een promotie-team op de markt te staan. Een week later willen we met een botter met een gestreken mast naar Winkelcentrum Oostermeent varen om daar hetzelfde te doen."

Doel is om vrienden te verzamelen, die de Huizer bottervloot wil ondersteunen. "We mogen nu ook weer varen met vier botters. Daar kan alleen een beperkt gezelschap op, want ook hier gelden strikte maatregelen vanwege het coronavirus. Daardoor vallen grote bedrijven af, maar we willen kijken of we familietochten kunnen verkopen. Dat kan weer wel. Ook donaties zijn van harte welkom."

Opheffen
Zo hoopt de stichting nog iets goed te maken van een verloren seizoen aan inkomsten. "We kunnen ons niet voorstellen dat we eind september moeten besluiten om de stichting op te heffen, twee botters terug te geven aan de gemeente en de huur van de botterwerf op te moeten zeggen. We hebben nog zoveel plannen voor de toekomst."

De Stichting Huizer Botter zal daarom de komende tijd een beroep doen op de Huizer bevolking om de Huizer botters te redden. "Het varend erfgoed is belangrijk voor Huizen geweest. We waren de haven waar haring aan wal werd gebracht. We zijn trots op wat we doen met de vele vrijwilligers. Dat hebben we vandaag ook laten zien aan de Commissaris van de Koning en dat moeten we met zijn allen behouden."

Uit de krant