Giselle legt met behulp van Frouck de eerste permanente 'Houd de lijn vrij'-tegel neer. Op de achtergrond kijkt wethouder Maarten Hoelscher toe.
Giselle legt met behulp van Frouck de eerste permanente 'Houd de lijn vrij'-tegel neer. Op de achtergrond kijkt wethouder Maarten Hoelscher toe. Foto: Bob Awick

Eerste tegel 'Houd de lijn vrij' gelegd

Mensen

HUIZEN - De eerste permanente blauwe tegel van 'Houd de lijn vrij' is gisteren neergelegd. Op de tegel staat een persoon met een herkenningstok en blindegeleidestroken en duidelijk het woord 'Vrijhouden'. De eerste tegel kreeg een plek aan de overkant van het zebrapad bij Visio aan de Bovenweg. Hier komen veel mensen met een visuele beperking voor hun werk of dagbesteding. 

Zo ook Giselle Delnoye. Zij vertelde vorig jaar bij de actie 'Houd de lijn vrij' hoe belangrijk deze geleidelijnen voor haar zijn en legde nu  de eerste permanente tegel samen met Frouck de Boer, adviseur toegankelijkheid bij Visio en lid van het landelijke campagneteam. "Vorig jaar zijn er blauwe stickers aangebracht bij geleidelijnen. Ik heb het idee dat die stickers wel hebben geholpen en ik hoop dat de tegels dat nog meer zullen doen."

Mensen aanspreken
"Op een of andere manier beseffen mensen nog steeds niet dat wij, mensen met een visuele beperking, deze lijnen nodig hebben om ergens te komen. Vaak moet ik nog mensen aanspreken omdat ze stilstaan op de lijn of ze er iets op hebben neergezet."

De lijnen zijn een hulpmiddel voor haar om haar vaste routes te onthouden. Met mobiliteitstrainer Margreet Statema loopt ze routes eerst 3 tot 4 keer langs, zodat ze deze leert kennen. "Dat doe ik overdag, zodat ik nog een soort van herkenningspunten kan zien. 's Avonds vervaagt alles zoveel, dat ik niet meer het verschil zie tussen huizen en dan moet ik het echt hebben van de geleidelijnen."

Afhankelijk
Ze woont in de Oostermeent en bij mooi weer loopt ze naar haar werk aan de Bovenweg. Anders neemt ze het openbaar vervoer. Ze woont zelfstandig en krijgt ambulante hulp. "Eens in de veertien dagen komt er iemand bijvoorbeeld de post met me doornemen." Tijdens corona heeft ze gemerkt hoe afhankelijk ze is en ze is blij dat ze nu weer zelfstandig naar haar werk kan. Die lijnen zijn daar wel voor nodig.

Haar mobiliteitstrainer Margreet heeft goede contacten met de gemeente. "Als we letterlijk ergens tegenaan lopen, dan meld ik dat, zodat de gemeente dat kan aanpassen", zegt ze. De gemeente neemt ook contact met haar op als een verkeerssituatie aangepast gaat worden, zodat zij advies kan geven over het aanleggen van die geleidelijnen.

Bewust maakt
Ze hoopt dat de tegels mensen bewust maakt van het belang van de lijnen en dat ze deze vrij zullen houden. "Maar dat niet alleen. Die lijnen liggen bij belangrijke punten, zoals het busstation, het treinstation en oversteekplaatsen. Tussen die lijnen gebruiken mensen met een visuele beperking natuurlijke gidslijnen, zoals de lijn van een gebouw, een stoeprand of rand van een plantsoen."

"Dat weten veel mensen niet en mensen zijn geneigd om hun fietsen bijvoorbeeld zo dicht mogelijk bij de ingang van een gebouw neer te zetten. Dat zijn dan wel obstakels voor mensen met een visuele beperking." Dit probleem was er bijvoorbeeld bij De Marke - De Meenthoek, waar bezoekers de fietsen graag dichtbij de ingang neerzetten. Dit is wel op de belangrijke route van Visio naar het busstation. "Dat hebben we nu opgelost."

Permanente tegel
De landelijke campagne 'Houd de lijn vrij' gaat nu zijn derde jaar in en is een initiatief van het Bartimeus Fonds, de Oogvereniging, Visio en de Robert Coppes Stichting. Nadat de stickers zo'n groot succes waren, werd de permanente tegel ontwikkeld. Deze is sinds kort door de gemeenten aan te schaffen en dat deed Huizen dan ook graag.

"Vorig jaar bij de actie op het Oude Raadhuis met het toegankelijkheidspanel wisten veel mensen niet waar de geleidelijnen voor waren. Mensen dachten dat het siertegels waren. Je zag er ook veel fietsen op staan of een stuk terras of reclamebord. Dat is niet de bedoeling. Met deze tegel kunnen we daar mensen permanent bewust van maken", licht wethouder Maarten Hoelscher toe.

Mee kunnen doen
"We hopen dat mensen die de tegel zien zich herinneren dat die geleidelijnen er niet voor niets zijn en dat mensen met een visuele beperking er afhankelijk van zijn. Dat ze even denken 'o ja'. Het is een kleine investering van de gemeente om die tegels aan te schaffen en neer te leggen, zodat ook mensen met een visuele beperking mee kunnen doen. We zijn een koplopergemeente als het gaat om toegankelijkheid. We vinden dat belangrijk."

Uit de krant