Scheltens & Abbenes, detail uit het ontwerp voor de wandbespanning in de Blauwe Salon in Paleis Huis ten Bosch, 2019 Bloemenhouder, Delft, circa 1690, tinglazuuraardewerk, H. 41,5 cm.
Scheltens & Abbenes, detail uit het ontwerp voor de wandbespanning in de Blauwe Salon in Paleis Huis ten Bosch, 2019 Bloemenhouder, Delft, circa 1690, tinglazuuraardewerk, H. 41,5 cm. Foto: Scheltens & Abbenes, detail uit het ontwerp voor de wandbespanning in de Blauwe Salon in Paleis Huis ten Bosch, 2019 Bloemenhouder, Delft, circa 1690, tinglazuuraardewerk, H. 41,5 cm.

HLB KunstAcademie: Lezing Royal Blue door Gees-Ineke Smit

Cultureel

HUIZEN Gees-Ineke Smit geeft maandag 27 juli van 14.00 tot 15.00 uur op verzoek van de HLB KunstAcademie van Bibliotheek Huizen-Laren- Blaricum een bijzondere lezing over het iconische Royal Blue. Deze lezing vindt plaats in de bibliotheek aan het Plein 2000 nummer 1.

Smit gaat op serieuze verkenning en vertelt speels over haar bevindingen inzake de kleur blauw. Er zal aandacht worden besteed aan de symboliek en de grondstoffen van de kleur. Vanzelfsprekend komen het Delfts blauw en de Blauwe Salon aan bod, het blauw in de schilderkunst, de rol van het Loo en ze zal vertellen over de tentoonstelling in het Kunstmuseum in Den Haag: ‘Koninklijk Blauw’, want het Kunstmuseum brengt een aantal ongeëvenaarde, majestueuze stukken voor de eerste keer bijeen. 

Gescheiden
Het gaat om twee Delfts Blauwe bloemenvazen in de vorm van Willem III en Mary II die veertig jaar van elkaar gescheiden waren en allebei deel uitmaakten van een andere privécollectie. In 2015 zijn de vazen weer met elkaar verenigd. In de tentoonstelling Koninklijk Blauw staan ze symbool voor de belangrijke rol die het paar heeft gespeeld voor de bekendheid van het Delfts Blauw.

Er zijn geen complete voorwerpen van Delfts Blauw aardewerk bewaard gebleven, maar de vele in de tuinen van Het Loo opgegraven fragmenten en de op basis hiervan aangekochte voorwerpen geven een uniek kijkje in het Delfts aardewerk dat hier ooit aanwezig was. Deze archeologische vondsten zijn heel bijzonder omdat dit wereldwijd het enige bewaard gebleven stadhouderlijk Delfts aardewerk van Willem en Mary is en het vroegste koninklijke Delfts aardewerk in Nederland.

Staatsbanketservies
Bovendien vindt het blauwe aardewerk nog altijd navolging in eigentijdse koninklijke uitingen, zoals het nieuwe staatsbanketservies ‘Blossom Panache’ in 2017, waarvan de ontwerptekening en enkele stukken dankzij een bruikleen van de Koninklijke Verzamelingen in de tentoonstelling worden getoond. Of bijvoorbeeld in een installatie geïnspireerd op wandbespanningen voor de Blauwe Salon van Paleis Huis ten Bosch in 2019.

Reserveren voor de lezing kan via www.bibliotheekhlb.nl/actueel/agenda en de kosten zijn 5 euro.

Uit de krant