Han Brakkee is coördinator Reiniging en Bomen bij de gemeente Huizen. Op het gebied van het laatste is hij expert.
Han Brakkee is coördinator Reiniging en Bomen bij de gemeente Huizen. Op het gebied van het laatste is hij expert. Foto: Bob Awick
Op stap met

Han Brakkee werkt met zijn collega’s aan een schoon en groen Huizen

Bedrijven

HUIZEN - Bij de gemeente Huizen werken circa 300 mensen. Dag in dag uit zorgen zij ervoor dat Huizen een prettige gemeente is om te wonen, werken en recreëren. In deze reportagereeks volgen we enkele medewerkers op de voet.

Deze week gaan we op stap met Han Brakkee, coördinator Reiniging en Bomen. Hij zorgt met collega’s van de gemeentewerf en Tomingroep voor een schoon en groen Huizen.

“Als je mij een straat noemt, dan weet ik de boomsoort die er staat”, zegt Han Brakkee. Hij is in januari 40 jaar in dienst van de gemeente Huizen en op dit moment coördinator Reiniging en Bomen. In dat laatste is hij na al die jaren een expert. Hij was er dus al bij toen de bomen geplant werden langs de Delta. “Ik ben er trots op nu ik zie hoe dat er uitziet.”

Dat bomen bij inwoners veel losmaken merkt hij ook in zijn werk. “Soms krijg ik verzoeken waar ik niet aan kan voldoen. Dat vind ik lastig. Zo kappen we geen gezonde bomen, ook als mensen daar overlast van ervaren. Bijvoorbeeld doordat er luizen in de bomen zitten of er eikels of bladeren vallen. Dat zijn natuurverschijnselen.”

Snoeien
Om bij inwoners helder te maken wat ze wel en niet mogen verwachten van de gemeente wordt nu hard gewerkt aan een nieuw bomenbeleid, waarin de dingen waar de gemeente voor staat duidelijk vermeld worden. “Zo zijn de snoeiregels niet altijd duidelijk. Per deel snoeien we eens in de drie à vier jaar. Het kan dus soms even duren voordat een tak waarover mensen klagen weggehaald wordt. Tenzij er natuurlijk gevaar dreigt. Dan gebeurt dat meteen. In het bomenbeleidsplan leggen we vast hoe we omgaan met het snoeien van bomen.”

Vanuit zijn expertise draagt Han aan het beleidsplan bij. Zijn expertise wordt ingezet bij veel zaken waar bomen bij betrokken zijn, zoals de herinrichting van de Nieuwe Bussummerweg. “Daar willen bewoners een nieuwe bomenlaan, maar dat is lastig. Vroeger was het een zandweg en nu een geasfalteerde straat. Per boom heb je 7 kuub speciale bomenaarde met granulaat onder de grond nodig om ze goed te laten groeien. Dat is heel kostbaar. Daarnaast liggen er veel leidingen.”

MOR-meldingen
Hij handelt met zijn team ook de Meldingen Openbare Ruimte, ook wel MOR-meldingen genoemd, af die over reinigen of bomen gaan. “Daarvoor kunnen mensen de MijnGemeenteApp downloaden. Bewoners kunnen bij hun melding een categorie invullen. Als het om reiniging en bomen gaat, komen ze rechtstreeks bij mij en anders gebeurt dat alsnog via de centrale.”

Met hem werken de medewerkers van de gemeentewerf en 18 mensen van de Tomingroep onder andere aan het verhelpen van die klachten. “De Tomingroep huren wij als gemeente in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven. Met mensen werken vind ik gewoon leuk en ze doen goed werk. Ik beschouw ze ook gewoon als collega’s en we werken goed samen. Ze helpen ook mee bij het reinigen na grote evenementen, zoals de Huizerdag of de Havendag. Dan zetten zij de hekken neer en ruimen op. Na de markt zorgen ze ervoor dat alles weer snel is opgeruimd.”

Bijzonder
De inzet van mensen van de Tomingroep in zijn gebied is bijzonder, want Huizen is opgedeeld in drie delen en voornamelijk in het deel waar Han coördinator is, worden ze ingezet. “In de andere gebieden zijn opzichters aan het werk en is er per gebied een groenondernemer ingehuurd. Dat zijn onder andere het buitengebied en de Huizermaat en Stad en Lande. Het gebied rondom het Oude Dorp, de Gooilandweg, Nieuwe Bussummerweg en Driftweg hebben wij in beheer.”

In deze coronatijd is het aantal MOR-meldingen heel extreem en dat is dus aanpoten. “Mensen zitten meer thuis en zien dus meer. Bijvoorbeeld een boom die veel schaduw in de tuin geeft of die gesnoeid moet worden. We hebben nu al 200 meldingen meer gekregen dan normaal. Restaurants zijn een tijd dicht geweest en mensen namen dan een snack mee die verpakt is. Die verpakking wordt vaak op straat gedumpt. Omdat wij met minder mensen in de auto’s mogen, is dat een hele klus om te plannen.”

Coronamaatregelen
Ook heeft hij veel tijd besteed aan het faciliteren van scholen en verenigingen die weer mochten beginnen toen de coronamaatregelen versoepeld werden. “Wij hebben daar dranghekken gebracht, zodat hier veilig afstand kon worden gehouden.” Daarnaast ging het dagelijkse werk ook door, zoals het pmd-afval ophalen bij scholen en verenigingen.

“We houden ons met veel zaken bezig. Zo hebben we een proef gedaan bij winkelcentrum Oostermeent om afval gescheiden in te zamelen. Uit deze proef blijkt dat er zo veel andere zaken bij het pmd worden gegooid dat dit niet gerecycled kan worden. We gaan er nu dus 16 nieuwe prullenbakken van 240 liter neerzetten.” Dit alles in overleg met het KVO, de deelnemers van het Keurmerk Veilig Ondernemen. “Wij zijn net als de winkeliers, huurdersverenigingen, eigenaren, brandweer, politie en boa’s betrokken bij meerdere KVO’s, ook die van ‘t Plaveen en het Oude Dorp.”

Eikenprocessierups
En dat is nog niet alles. Ook de bestrijding van de eikenprocessierups ligt op zijn bordje. “We doen dit niet met biologische of chemische bestrijdingsmiddelen, omdat die ook schade kunnen toebrengen aan vlinders. We zuigen de nesten dus weg en dat doen we op basis van prioriteit, dus bij hoofdwegen, fietspaden, het stadspark, de kinderboerderij en speelplaatsen.”

“We hebben verder mezenkastjes opgehangen, omdat mezen natuurlijke vijanden zijn van de processierups en hanteren een ander bermbeheer, zodat andere natuurlijke vijanden als gaasvlieg en sluipwesp kunnen helpen bij de bestrijding. Daar maaien we dus minder. Dat gaan we goed uitleggen aan inwoners. Die verwachten soms een mooi gemaaide berm en dat is juist niet de bedoeling. Zo zie je op de Bestevaer al veel meer bloemen in de berm.”

Uit de krant