Burgemeester Niek Meijer en politiechef Carmen van den Bogaert beantwoorden vanmiddag online vragen.
Burgemeester Niek Meijer en politiechef Carmen van den Bogaert beantwoorden vanmiddag online vragen. Foto: Bob Awick

Burgemeester en politiechef beantwoordden live vragen over veiligheid

Politie

HUIZEN - Burgemeester Niek Meijer en politiechef Carmen van den Bogaert beantwoordden vanmiddag vragen online over veiligheid. In totaal volgenden 253 mensen de live-sessie, waarvan 241 op Facebook en 12 via Zoom. De sessie is via de de Facebookpagina van de gemeente ook nu nog te bekijken.

Het was onwennig in het begin, voor zowel de burgemeester als de politiechef. Beide waren nog druk aan het checken, terwijl kijkers al op Zoom konden meekijken. Kort daarna startte de sessie, met in het begin nog wat gekraak van de microfoon van de politiechef. Nadat een oplettende kijker daarover een opmerking had gemaakt werd dit hersteld en daarna verliep de sessie redelijk soepel.

Hoe veilig
De burgemeester stelde zichzelf kort voor en introduceerde daarna de politiechef, die samen met Harm van den Voorde verantwoordelijk is voor het gebied van Gooi Noord. Na de introductie werd een vraag gesteld aan de kijkers via een poll. Hoe veilig voelt u zich overdag/’s nachts in de buurt?

Kijkers kregen de tijd om deze vraag te beantwoorden en Niek Meijer ging ondertussen in op de het verschil tussen de objectieve veiligheid en subjectieve. “Toen ik hier net begon als burgemeester, bleken de objectieve cijfers te passen bij een gemeente als deze. De subjectieve veiligheid, hoe inwoners zich voelen, die was lager dan het landelijke gemiddelde.”

Opvallend gegeven
“Een opvallende gegeven en dat is iets waar ik me de komende jaren ook mee bezig wil houden. Overigens zien we nu al dat die subjectieve veiligheid aan het stijgen is. Dat meten we met een monitor, waarbij inwoners vragen over veiligheid beantwoorden”, legde hij vervolgens uit.

Carmen van den Bogaert nam het vervolgens op zich om de uitslag van de pollvraag te bespreken. Ruim een meerderheid, 67 procent, gaf een 8, 33 procent een 5. “Overall genomen kun je concluderen dat mensen die kijken en meeluisteren zich veilig voelen.”

Onveilig
Een van de kijkers gaf aan zich onveilig te voelen. Daar wilden de burgemeester en politiechef meer over weten. Was het omdat iemand iets vervelends had meegemaakt of omdat bijvoorbeeld de straat niet goed verlicht was?

De burgemeester legde ondertussen uit dat als de verlichting stuk is mensen een MOR-melding kunnen maken, een melding openbare ruimte. “Deze komt dan direct uit bij degene die hier iets kan doen. Als de verlichting in orde is, kan dat een keuze zijn geweest tussen verlichten en de natuur en het bespaart natuurlijk ook energie.”

Donkere dagen
De politiechef vulde dat aan dat de politie altijd adviseert om licht te hebben bij de woning. “Boeven houden daar niet van. Je kunt een lamp nemen die aangaat als er iemand in de buurt komt.” Ze verwees ook meteen naar de donkere dagen die er aan komen en dat op 21 oktober de politie op woninginbrakendag hier extra aandacht aan zal besteden.

Inwoners die via Zoom meededen aan de sessie, konden zelf ook in beeld komen en hun vragen live stellen. Twee van hen deden dat ook. Zij hadden met name vragen die heel direct op hun eigen buurt en omgeving sloegen. Via chat en Facebook werden ook vragen gesteld en zoveel mogelijk beantwoord.

Hangjongeren
Een onderwerp dat ook aan bod kwam was hangjongeren. “Jongeren hebben vaak een niet te verstouwen energie en zijn zich soms er niet van bewust dat ze luidruchtig zijn en overlast veroorzaken. Ik loop vaak naar zo’n groep toe en maak dan even kennis en vraag of ze zich er bewust van zijn”, liet de burgemeester weten.

Carmen van den Bogaert kon zich voorstellen dat niet iedereen dat even makkelijk doet. “Meld overlast wel altijd. Wij kunnen alleen maar wat doen als u het meldt. Dan kunnen we eens langsrijden. In de huidige tijd van corona merken we dat dat jongeren meer in de openbare ruimte zijn en dat moet kunnen, maar dat mag geen overlast geven.”

Vernieling
Ze bevestigde ook dat mensen altijd melding kunnen maken van zaken bij de politie. Ook bijvoorbeeld van vernieling. “Soms zien we een trend daardoor. En als niet meteen een dader in beeld is, kunnen we misschien wel koppelen aan een andere vernieling. Dan kan de schade verhaald worden.”

Beiden gingen in op de goede samenwerking tussen de gemeente en de politie. Niet alleen op het gebied van overlast, maar ook bij ondermijning. De burgemeester legde aan de hand van een vraag uit dat hij de bevoegdheid heeft om bijvoorbeeld een bedrijfspand te sluiten als daar kwalijke zaken plaatsvinden.

Criminelen
“Met de coronacrisis krijgen sommige bedrijven het moeilijk. Dan kunnen er criminelen zijn die wel willen investeren en dat raad ik af. Je raakt er verder door van huis. We proberen daar ook voor te waarschuwen. Daarom is de samenwerking ook belangrijk.”

Het publiek kan volgens hen ook een grote rol spelen, door de oren en ogen open te houden en dingen te melden die volgens hen niet in de haak zijn. “Je kunt een melding doen via internet of bij misdaad anoniem.” Andere onderwerpen die onder andere aan bod kwamen naar aanleiding van vragen waren online fraude, buurtpreventie en WhatsAppgroepen, de bezetting van de politie en schooljeugd die belt en appt op de fiets.

Moeilijk
Na afloop blikten de burgemeester en politie nog kort terug op de online sessie. “Het ging de eerste 5 a 10 minuten wat rommelig. Daarna ging het gelukkig lopen”, aldus burgemeester Niek Meijer. “Je wilt eigenlijk dat  het een lopend gesprek is en dat is best moeilijk als je tegen een scherm aan zit te praten. We houden allebei van warme communicatie en dan is dit wennen”, vulde de politiechef aan.

“Het was ook best intensief. Je krijgt een vraag en dan wil je doorvragen, maar dan moet je even wachten op het antwoord. Dan moet je steeds schakelen”, aldus de burgemeester.

Veilig
Beiden merkten ook wel dat ze goed op elkaar in konden spelen. “We kennen elkaar ook wat langer en de basis is vertrouwen”, aldus Niek Meijer. “We laten elkaar in elkaars waarde en het is fijn om te weten dat de burgemeester ook openstaat om dingen bij te stellen. We willen uiteindelijk allebei zorgen dat het veilig is voor de burgers en dat politiemensen goed hun werk kunnen doen.”

De vragen die ze kregen vonden ze niet uitzonderlijk. “Dat zijn vragen die ik ook krijg als ik op straat mensen tegenkom of van de raadsleden. Carmen van den Bogaert: “De kern van ons werk is dat we moeten luisteren en weten wat er leeft, dat doen we ook. Zo kunnen wij ons werk ook goed kunnen doen.”

Vaker doen
Als blijkt dat de inwoners de sessie op prijs stellen en er veel respons is, dan zijn ze ook wel van plan om het vaker te gaan doen. “Ik ben benieuwd hoeveel mensen nu nog gaan kijken”, liet de burgemeester weten.

Wie nog vragen heeft naar aanleiding van de sessie, kan die stellen onder de Facebookpost of bij veilig@huizen.nl. Zowel de gemeente als de politie kijken daar nog naar. “Ook kunnen mensen die een vraag aan de politie deze ook altijd stellen op de Facebookpagina van Politie Huizen of bellen via 0900-8844”, aldus de politiechef.

Uit de krant