Afbeelding
Foto: ViJoS

Culturele Kinderroute: gratis activiteiten amateurkunst in ‘t Gooi

Kunst & cultuur

HUIZEN - Een Culturele Kinderroute (voor kinderen van 4 tot 12 jaar) vindt van 1 tot en met 21 oktober plaats in ‘t Gooi. Het is een mogelijkheid voor lokale cultuurclubs en organisaties om zich te laten zien en hun deuren gratis open te stellen voor ieder kind dat in aanraking wil komen met cultuur. Op 22 oktober is er een afsluitend event in Laren.

Ouders kunnen op deze manier ontdekken of het iets voor hun kind is en eindelijk eens binnen de muren van zo’n gezellige vereniging kijken. 

Het wordt - binnen het project ‘revitalisering van de Amateurkunst’ - georganiseerd door de Noord-Hollandse stichting Plein C. Deelnemers uit Gooise Meren zijn onder andere: ViJoS, Jong Nardinc, De Gooische Muziekschool, Kids to Express (koor), de Nieuwe Muziekschool en Dansschool Cabriole en van Harten.

Talent
Nederland telt zo’n 6,4 miljoen amateurkunstenaars. Dat betekent dat bijna één op de drie inwoners in zijn of haar vrije tijd bezig is met amateurkunst. Vaak via een lokale vereniging.

Niet iedereen weet nog welk talent in hem of haar huist en veel verenigingen hebben het moeilijk. Amateurkunstgroepen kampen met een terugloop in leden en vrijwilligers, te weinig locaties om te repeteren of op te treden óf een tekort aan inkomsten. Zij zijn dus vaak op zoek naar oplossingen, en die zijn er.

De Noord-Hollandse stichting Plein C biedt hulp en expertise die bijdraagt aan het (her)opbouwen van amateurkunst in Noord-Holland. Amateurkunstgroepen, - beoefenaars, kunst(vak)docenten, kunstaanbieders en iedereen die op één of andere wijze betrokken is bij amateurkunst, kan gebruik maken van gratis toegankelijke trainingen en bijeenkomsten over financiering, ledenwerving en branding en gratis kennismaking met amateurkunst in de eigen regio via de Culturele Kinderroute.

Ook aan de kinderen in ‘t Gooi is gedacht: van 1 tot en met 22 oktober kunnen alle kinderen van 4 tot 12 jaar via proeflessen gratis kennismaken met kunstgroepen in ‘t Gooi. 

Meer dan tien verschillende muziekverenigingen, koren, toneelverenigingen, dansscholen zetten hun deuren wagenwijd open, dus meld je aan en ontdek de kunstenaar in jezelf. Zondag 22 oktober wordt de Culturele Kinderroute van 14.00 tot 17.00 uur feestelijk afgesloten met een eindfeest in Het Brinkhuis in Laren. Ook hiervoor geldt: deelname is gratis, aanmelden kan via www.pleinc.nl/culturelekinderroute

Plein C is het netwerk- en expertisecentrum op het gebied van cultuureducatie en -participatie in Noord-Holland. Het is onze missie om jong en oud in contact te brengen met kunst en cultuur. Scholen, culturele instellingen, overheden en professionals vinden bij ons wat nodig is om cultuuronderwijs tot een succes te maken. Wij ondersteunen professionals en bestuurders die werkzaam zijn binnen cultuureducatie door te verbinden, versterken en verrijken.

Uit de krant