Manon Vanderkaa (l) waaide ook bij mevrouw Beekman-van der Born aan met een blauwe waaier en bos bloemen.
Manon Vanderkaa (l) waaide ook bij mevrouw Beekman-van der Born aan met een blauwe waaier en bos bloemen. Foto: Bob Awick

Landelijke ‘aanwaaimaand’ KBO-PCOB in Huizen gestart

Mensen

HUIZEN - Directeur Manon Vanderkaa van de landelijke ouderenbond KBO-PCOB was vanmorgen naar Huizen gekomen om samen met de plaatselijke PCOB-afdeling de aftrap te geven van de ‘aanwaaimaand’.

Met een waaier en een bos bloemen bezocht ze de heer Anne Boomsma, mevrouw Ali Hopster en mevrouw Beekman-van der Born. “Met de ‘aanwaaimaand’ willen we alle Nederlanders oproepen om even aan te waaien bij mensen die op dit moment wel wat aandacht kunnen gebruiken.”

Voor de deur
Zo stond zij vanmorgen bij Ali Hopster voor de deur. Ali is op de Veluwe opgegroeid en kwam naar Huizen omdat haar man hier werk had. Vorig jaar is hij overleden. Hij was degene de het paar indertijd lid maakte van de PCOB. Het bezoek was wel aangekondigd, maar ze wist niet wat er ging gebeuren.

“Ik kom even bij u aanwaaien”, was de openingszin van Manon toen Ali de deur open deed. “Ik kom even een praatje met u maken in deze stille maanden.” Daarbij overhandigde ze het bloemetje en de blauwe waaier, die deze zomermaanden ook meteen gebruikt kan worden voor wat verkoeling.

Magazine
Ali herkende Manon wel ergens van. “Ik heb laatst in het magazine gestaan”, legde de directeur uit. Lezen is wel iets dat Ali graag doet en om niets te vergeten maakte ze aantekeningen van wie er bij haar op bezoek waren.

Naast de directeur van de landelijke ouderenbond, waren dat ook Hilly Vos, secretaris van de Huizer PCOB afdeling, en Teun Huisman, die in Huizen altijd zorg draagt voor de nieuwsbrief en meteen ook foto’s maakte om het bezoek vast te leggen.

Rust
Persoonlijk voelt Ali zich nog niet eenzaam in deze tijd, al vertelt ze dat ze haar vrienden wel mist ‘vanwege die griep’. “Maar ik ben al bijna 88 en ik houd ook wel van rust. Ik leest de krant en puzzel veel. Niet gewone, want die vind ik te gemakkelijk. Ik doe cryptogrammen.”

Anne Boomsma die even verderop woont, was zelf 10 jaar voorzitter van de plaatselijke PCOB-afdeling. Wat vindt hij van de actie? “Ze waren later dan verwacht, dus ik zei dat het vast kwam doordat er vandaag zo weinig wind waaide”, zegt hij lachend.

Gezelligheidsman
Persoonlijk is hij wel blij met het bezoekje, dat betekent weer aanspraak op een dag. “Ik ben een gezelligheidsman. Ik ben altijd op pad of ergens mee bezig. Dat viel allemaal weg door het coronavirus. Ik ben er zelfs er lichamelijk op achteruit gegaan. Ik merk gewoon dat ik minder kracht heb.”

Hij ging altijd met alle reisjes mee van de PCOB en ook via andere organisaties. Daarnaast ging hij ook uit eten bij bijvoorbeeld de Oude Pastorie met de PCOB. De 89,5 jarige leest nu veel, puzzelt en kijkt tv. “Maar dat is toch anders. Ik ben al lang weduwnaar, maar ik mis nu ook mijn vrouw veel meer. Je hebt de tijd om over dingen na te denken. Ik vind het heel onwezenlijk wat er nu allemaal gebeurt.”

Contact
“Ik vind dat meneer Boomsma heel goed omschrijft wat veel ouderen nu doormaken en dat is ook de reden dat we juist deze zomer deze actie doen. Vaak zijn kinderen ook nog op vakantie en de huishoudelijke hulp vrij. Ze missen het contact met anderen.”

Om die reden is er naast deze actie, ook een speciale KBO-PCOB Zomerbellijn in het leven geroepen door KBO-PCOB. “Mensen die om een praatje verlegen zitten kunnen van maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 13.00 uur bellen met 030 3400 680.”

Uit de krant