Juichende leerlingen van de Rehobothschool.
Juichende leerlingen van de Rehobothschool. Foto's: GAD

Rehoboth wint voor tweede keer op rij E-waste Race

Natuur en Milieu

HUIZEN - Basisschool Rehoboth uit Huizen heeft voor de tweede keer op rij de E-waste Race Gooi en Vechtstreek gewonnen. Gisteren kregen zij uit handen van wethouder Marlous Verbeek te prijs: een schoolreis naar Nemo.

Vier weken lang zijn de negen deelnemende basisscholen de strijd aangegaan tegen het elektronisch afval. In totaal haalden ze 28.121 oude elektronische apparaten op. Basisschool de Rehoboth was met 5.393 apparaten en een score van 2781 punten de winnaar.

Vorig jaar
Vorig jaar werd de school ook al eerste. Toen weren in totaal 21.572 oude elektronische apparaten opgehaald. De Rehoboth uit Huizen haalden toen met 7.280 apparaten en een score van 4.010 de eerste plaats. Nu werd het een spannendere strijd, die uiteindelijk door de school werd gewonnen.

De E-waste Race is bedoeld als aansporing voor het apart aanbieden van elektronisch afval. In Nederland wordt twee derde van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled, omdat het afval niet apart wordt aangeboden.

Duurzame kringloop
Buurtbewoners konden de afgelopen vier weken hun elektronisch afval aanmelden op een website, waarna scholieren het afval, zoals een citruspers, dvd-speler, of haardroger aan huis ophaalden. Apart inzamelen van elektronisch afval draagt bij aan een duurzame kringloop: onderdelen ervan worden opnieuw gebruikt.

Van 11 september tot 9 oktober hebben de leerlingen van verschillende basisscholen zich ingezet om zo veel mogelijk elektronisch afval in te zamelen. De scholen die naast de Rehoboth mee deden waren ook uit Huizen de Flevoschool en de Ark, de L.W.J. van Hasseltschool, Dr. H. Bavinckschool, De Wilge loc. De Wilgetoren, Sterrenschool, Chr. SBO Het Mozaïek in Hilversum, De Regenboog in Kortenhoef en de Meester Kremerschool in Nederhorst Den Berg. 

GAD en Weee
De E-waste Race Gooi en Vechtstreek is een initiatief van de GAD in samenwerking met Weee Nederland. Hiermee zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt.

Wethouder Marlous Verbeek reikte de prijs uit.

Uit de krant