Willie en Ben ruimen zwerfafval op tijdens hun wandelingen en registreren dat in de app van HelemaalGroen.
Willie en Ben ruimen zwerfafval op tijdens hun wandelingen en registreren dat in de app van HelemaalGroen. Foto: HelemaalGroen

Ben schoont Huizen op met hulp van app HelemaalGroen en steun van waterschap

Natuur en Milieu

HUIZEN - Ben Schopping (67) is een van de mensen die Huizen een stukje schoner maken. Dat doet hij met de app van de ANBI Stichting HelemaalGroen, die sinds kort wordt ondersteund door Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Hiermee wil het waterschap, verantwoordelijk voor de kwaliteit van het oppervlaktewater, de bewustwording omtrent zwerfvuil helpen vergroten en de hoeveelheid plastic die in het water terechtkomt verminderen.

Wandelen
Ben woont al eenenveertig jaar in Huizen, hij is weduwnaar en sinds een jaar met pensioen. In zijn werkzame leven was hij service technicus. Voor zijn conditie, om wat af te vallen en om de tijd te vullen, begon hij te wandelen.

Omdat hij zich ergert aan zwerfvuil besloot hij daar iets aan te doen. Ben kocht een goedkope grijper en begon te rapen. Onderweg ontmoette hij Willie Velinga, ook afvalraper in Huizen.

App
Zij vertelde Ben over de HelemaalGroen app en meldde hem aan bij de Facebookgroep ‘Huizen Schoon’ en een Whatsappgroep om tips & trucs te delen.

Ben loopt vrijwel elke dag één van de routes die hij uitgedacht heeft en waarvan hij weet dat er veel zwerfvuil ligt. Na het verslijten van twee goedkope grijpers kocht hij een duurder en beter exemplaar en nu is hij verslaafd aan het raapwerk.

252 kilometer
Hij schoonde al 252 kilometer op met de App HelemaalGroen, die gratis is te downloaden en super eenvoudig in gebruik.

Ook rond vuilcontainers ruimt Ben op en hij meldt aan de gemeente verstopte kolken en gedumpt grofvuil.

Reacties
Positieve reacties onderweg zijn: “Ik ga u voordragen voor een lintje” en “Dat zouden meer mensen moeten doen!”. Meestal probeert hij dan deze mensen te stimuleren dit ook te gaan doen.

Ben wordt een beetje moedeloos van de grote hoeveelheid sigarettenfilters en folie van sigarettenverpakkingen die hij aantreft. Hij vindt dat de politiek de industrie moet aanpakken. “Hier valt niet tegenop te rapen!”

Kaart
HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en maakt hun inzet zichtbaar op een kaart die te zien is via app.helemaalgroen.nl.

Gebruikers van de app kunnen deze gebruiken als ze beginnen met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart.

Groen
Na een maand, indien niet ververst, verkleurt het lijntje oranje, en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige 8.300 deelnemers begint de kaart van Nederland steeds groener te kleuren.

“Het werkt enorm stimulerend om je eigen route te kunnen zien, maar ook die van deelnemers uit de eigen omgeving en de rest van het land.”

Burgerinitiatief
In 2021 zijn ruim 220.000 geregistreerde kilometers ontdaan van zwerfvuil in Nederland met HelemaalGroen. Na ruim twee jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen.

“Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend of in een scootmobiel. Vrijwel elke gemeente levert inmiddels gratis materiaal aan hun inwoners.”

Deelnemers
Huizen telt nu 21 deelnemers bij HelemaalGroen en dat kunnen er meer worden. Meer informatie staat op helemaalgroen.nl.

Uit de krant