Afbeelding
Foto: Bart Siebelink

Blauwtong treft kudde GNR; inmiddels zeven schapen overleden

Natuur en Milieu

HUIZEN - Het begin september bij bedrijven in Wijdemeren vastgestelde blauwtongvirus heeft zich ook verspreid onder de grote kudde Drentse heideschapen van het Goois Natuurreservaat (GNR). Van de ongeveer 400 schapen zijn er 30 schapen ziek en inmiddels zeven overleden door dit virus.

De besmetting zal, aldus het GNR, zich naar verwachting verder uitbreiden aangezien er iedere dag nog zieke schapen bij komen. Vijf schapen zijn inmiddels hersteld van de ziekte. 

“Bij de kleine kudde op de Blaricummerheide is nog geen blauwtong ontdekt. Er is ook nog geen blauwtong bij de geiten ontdekt. Bij de enkele runderen mogelijk wel. We merken dat enkele runderen minder vitaal zijn.” 

Dekperiode
Het virus heeft ook grote gevolgen voor de jaarlijkse dekperiode. Deze maand zouden de rammen bij de ooien worden gelaten. Vanaf februari tot en met maart worden die lammetjes geboren.

Door het blauwtongvirus is besloten om dit jaar de ooien niet te dekken. Dit om te voorkomen dat de dieren nog verder verzwakken. 

Lentefeest
Daar komt bij dat de kans op verwerpingen (miskramen) bij zieke dieren veel groter is. “Het is geen gemakkelijke beslissing”, vervolgt de natuurorganisatie.

“In 2001 hebben we ook een jaar gehad zonder lammetjes. Dat kwam omdat de ram die de ooien gedekt had niet vruchtbaar bleek te zijn. Dit besluit, om dit jaar de ooien niet te laten dekken, betekent dat we volgend jaar geen lammetjes hebben.” 

“Het Lentefeest krijgt een ander karakter dan we gewend zijn. We hebben besloten om ook de koeien dit jaar niet te laten dekken en dus een jaar geen kalfjes.”  

Het Blauwtong virus
Blauwtong is een dierziekte die veroorzaakt wordt door het Blauwtongvirus. Het virus kan voorkomen bij (tweehoevige dieren) zoals schapen, runderen en geiten.

Vooral schapen kunnen er erg ziek van worden of eraan sterven. De belangrijkste besmettingsroute is de beet van vliegjes (knutten) die besmet zijn met het blauwtongvirus (BTV). Zieke dieren kunnen elkaar niet direct besmetten en de ziekte is niet overdraagbaar naar de mens.

Bloedonderzoek
Na melding van de uitbraak van het virus is er bij de zieke dieren een bloedonderzoek gedaan door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

“We hebben nog geen uitslag gekregen maar na onderzoek van een ziek schaap, bevestigde de dierenarts het virus”, aldus het GNR. 

“Inmiddels is landelijk vastgesteld dat we met serotype 3 te maken hebben. Tegen dit type virus is nog geen vaccin beschikbaar. Het virus komt in middels al in verschillende provincies voor.”

Ziekenboeg
In de stal in Laren is de ziekenboeg waar de schapen intensief behandeld worden. De dieren in de kudde worden nauwgezet in de gaten gehouden.

“Wat we zien, is dat de schapen minder eten omdat ze pijn hebben in de bek en ze krijgen pijn in de poten waardoor ze kreupel gaan lopen. Er bestaat helaas nog geen behandeling tegen blauwtong.” 

“De behandeling die we kunnen geven is pijnbestrijding, ontstekingsremmers en het aanbieden van zacht en nat voer wat gemakkelijk te eten is. De zieke runderen proberen we in te vangen. Een koe staat nu in een aparte ziekenboeg en wordt onderzocht.”

Uit de krant