Wethouder Gerrit Pas had uitgebreid de tijd om de verslaggever te woord te staan.
Wethouder Gerrit Pas had uitgebreid de tijd om de verslaggever te woord te staan. Foto: Bob Awick

'Alle reden om volop in te zetten op klimaatbeleid'

Natuur en Milieu

HUIZEN - Een wethouder, zijn woordvoerder, een raadslid, een verslaggever en fotograaf van deze krant en één inwoner. Dat is de score bij de bushalte op het Prins Bernardplein donderdagmorgen bij de campagne om klimaatverandering tegen te gaan. "Nee, het zit nog niet tussen de oortjes bij mensen", erkent de wethouder, "maar we staan voor een immense opgave."

'Ik loop uit de pas...' is de boodschap op de poster bij het bushokje met daarbij een foto van de wethouder. De locatie is overigens niet geheel toevallig. Het Prins Bernhardplein is één van de laagst gelegen punten in de 'Haven van het Gooi' en is dus een risicogebied bij extreme regenval. Pas wil daarom dat de hoger gelegen gebieden het water vasthouden, zodat het niet naar beneden stroomt. Dat betekent aanpassing van het wegdek en ook de riolering, ook (ergens na 5 mei) op het Prins Bernhardplein.

Overigens is Pas (GroenLinks) deze week niet de enige wethouder die de straat op gaat om zich tegen klimaatverandering uit te spreken. Bijna veertig wethouders, waaronder Tijmen Smit in Laren, van allerlei verschillende partijen doen in hun gemeente hetzelfde.

Met deze 'Kies voor Klimaat' campagne in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen willen zij laten zien zien dat het klimaat niet links of rechts is maar gewoon noodzaak. "Niet eerder is de noodzaak voor de energietransitie zo breed onderkend. De aardgaswinning beheerst het nieuws en de gevolgen van klimaatverandering merken we steeds vaker. Er is dus alle reden om volop in te zetten op klimaatbeleid."

Donderdag meer hierover in het Nieuwsblad voor Huizen.

Uit de krant