Wijkbrandweermannen Hans Schotsman (l) en Joost Schaapherder geven tips om brand te voorkomen.
Wijkbrandweermannen Hans Schotsman (l) en Joost Schaapherder geven tips om brand te voorkomen. Foto: Bob Awick

Wijkbrandweer geeft tips voor brandveilige feestdagen

112

HUIZEN - “De feestdagen komen er weer aan. Dat betekent gezelligheid met kaarsjes, lekker eten, extra verlichting en de haard aan. Maar al deze extra toevoegingen in en aan je huis brengen risico’s met zich mee”, zeggen wijkbrandweermannen Joost Schaapherder en Hans Schotsman.

Daarom geven ze graag wat tips om de komende tijd brandveilig door te komen.

Kaarsen
Plaats uw kaarsen altijd in stevige én onbrandbare houders en houd de kinderen uit de buurt. Zet de kaarsen ook niet te dicht bij gordijnen en andere brandbare stoffen.”

“Een kaars in een kerststukje staat heel sfeervol, maar niet als hierdoor het kerststukje in brand raakt. Steek een kaars in een kerststukje daarom ook niet aan.”

Lekker eten
“Ook lekker eten hoort erbij. Een steengrill en een gourmetstel zijn elektrische apparaten die veel stroom verbruiken. Let daarbij op als u een stekkerdoos gebruikt dat te veel apparaten op één stekkerdoos kortsluiting met brand tot gevolg kan hebben.”

“Gebruik alleen goedgekeurde CE/KEMA stekkerdozen en koppel ze nooit aan elkaar. Heeft u een gourmetstel op spiritus, wees dan uiterst voorzichtig met bijvullen en doe dat alleen als hij uit is.”

“Maakt u gebruik van een fondueset, zorg dan dat u altijd een deksel bij de hand hebt in het geval van verbranden van voedsel. Zorg voor een onbrandbare ondergrond bij gebruik van deze apparatuur, bij voorkeur voorzien van opstaande randen zodat vettige vloeistoffen er niet uit kunnen lopen.”

Stekkerdozen
“Ook met het gebruik van extra - binnen en buiten - verlichting en andere elektrische apparaten dient u voorzichtig te zijn, let dus op met het gebruik van stekkerdozen! Doe de verlichting uit als u gaat slapen.”

“Als u elektrahaspels gebruikt voor uw verlichting, rol dan de haspel helemaal af: hiermee voorkomt u ophoping van hitte en daardoor brand. Bij gebruik van wat oudere verlichting die nog warm wordt bij gebruik is het raadzaam afstand te houden van licht ontvlambare materialen. Gebruik liever ledverlichting.”

Kerstbomen
Kerstbomen zijn er in verschillende soorten en maten. Behalve de natuurlijke bomen zijn er ook nog de kunstbomen. Als u een kunstkerstboom wilt aanschaffen, wees er dan van verzekerd dat hij uit brandvertragend materiaal is gefabriceerd of behandeld is met een brandvertragend middel. De brandvertragende eigenschappen kan men vinden op de verpakking van de kerstboom of op de documenten die hierbij geleverd worden.”

“Een natuurlijke kerstboom zal minder snel ontbranden als men hem dagelijks water geeft. Zorg er altijd voor dat de kerstboom stevig staat en dat hij niet omver kan worden gelopen of zomaar om kan vallen.”

Open haard
“Een brandende open haard zorgt altijd voor extra sfeer. Gebruikt u een sfeerhaard met bio-ethanol? Let dan extra op tijdens het bijvullen. Doe dit als de haard al enige tijd uit is en is afgekoeld! Als u bijvult terwijl hij nog brandt dan kan er een steekvlam ontstaan met niet zelden brandwonden in het gezicht tot gevolg. Bewaar de bio-ethanol op afstand van de haard en buiten het bereik van kinderen.”

“Wees ook voorzichtig met de houtkachel/open haard, die wordt helaas nog weleens gebruikt als allesbrander! Stook alleen schoon en droog haardhout en gooi geen papier of andere zaken in de houtkachel/open haard. De kans op een schoorsteenbrand is groot als u andere zaken verbrandt dan schoon en droog hout. Laat ook op tijd uw schoorsteen door een erkende schoorsteenveger vegen.”

“Als het onverhoopt fout gaat, zorg er dan vooraf voor dat u blusmiddelen bij de hand heeft. Denk hierbij aan een brandblusser (schuim), een blusdeken en/of een emmer zand.”

Melders
“Zorg tevens voor goed werkende rookmelders in uw huis zodat u ook tijdens uw slaap tijdig wordt gewaarschuwd bij brand. Heeft u nog geen rookmelder of een koolmonoxidemelder in huis? Geef die dan aan uzelf cadeau en hang hem dan ook meteen op!”

“Uw wijkbrandweermannen wensen u veilige feestdagen en een goed en gezond 2021!”

Uit de krant