Inzet bij het redden van een catamaran.
Inzet bij het redden van een catamaran. Foto's: Ferry Mol.

KNRM Huizen rukte vorig jaar 150 keer uit

112

HUIZEN - KNRM Huizen voer in 2020 maar liefst 150 keer uit om mensen en dieren te helpen. Het effect van corona was op het water duidelijk zichtbaar. Het grootste effect was te zien in de zomermaanden, toen Nederlanders niet naar het buitenland konden reizen en massaal naar het water trokken om te recreëren. 

Door de coronamaatregelen van maart tot juni kwam de watersport veel later op gang dan normaal. Voor de KNRM Huizen was augustus met 38 inzetten de drukste maand. Naast hulp aan vooral kajuitzeiljachten, motorkruisers en open motorboten werd ook hulp verleend aan zeilers op open zeilboten en catamarans, kitesurfers, roeiers en stand up paddlers.

211 personen
Doordat de chartervaart het hele jaar aan de kade lag hoefde slechts een keer hulp te worden verleend aan een charterschip. In totaal werden door de Huizense vrijwilligers 211 personen en vier dieren veilig aan de wal gebracht.

Gelukkig bleef nagenoeg de gehele bemanning gezond en werd 24 uur per dag inzetbaarheid gewaarborgd. Daarvoor waren wel strikte maatregelen nodig, zoals het tijdelijk stoppen van oefenavonden en het varen met een minimum aan bemanning. Dit resulteerde in aanmerkelijk minder vaaruren voor opleiding en oefening, een groot gemis voor zowel de geoefende als de nieuw instromende vrijwilligers.

Landelijk drukste jaar
Landelijk was zelfs sprake van het drukste reddingjaar in het 196-jarig bestaan van de KNRM. Het jaar kende een paar drama’s die heel Nederland schokten. De vijf verdronken surfers bij Scheveningen en het meisje op Ameland dat door sterke zeestromingen werd meegesleurd en verdronk.

Daar tegenover staan ook reddingen, waaronder die ene surfer bij Scheveningen die wél werd gered en de man die zijn hond nasprong vanaf de pier bij IJmuiden. Bij veel van die momenten speelden omstanders en medewatersporters soms een essentiële rol. Waarvoor veel hulde vanuit de KNRM.

Inhaalslag bemanningsleden
Voor het komend jaar verwacht de KNRM nog een soortgelijke situatie als in 2020, “met hopelijk meer versoepelingen. Er zal een inhaalslag nodig zijn om opleidingen en oefeningen van bemanningsleden weer op peil te krijgen. Vooral nieuwe vrijwilligers hebben cursussen en extra vaaruren op de reddingboten nodig. Kortom, opnieuw een uitdaging in 2021. Met de grote veerkracht van de vrijwilligers en de steun van donateurs gaat dat beslist lukken, onder het motto van de KNRM: samen helpen redden.”

Inzet voor een surfer.

Uit de krant