Het ijs kon dit autootje toch niet houden, ontdekte de bestuurder.
Het ijs kon dit autootje toch niet houden, ontdekte de bestuurder. Foto: Bob Awick

Autootje zakt door het ijs bij de Zomerkade

112

HUIZEN - Een auto is vanmiddag door het ijs gezakt bij de Zomerkade. De brandweer is ongeveer twee uur bezig geweest om deze er uit te halen.

“Dat was wel een apart einde na drie dagen ijsdrukte voor de brandweer”, aldus een woordvoerder van de brandweer. Het zou gaan om een elektrische Twizy van Renault, een kleine tweepersoonswagen.

350 kilo
“Dat autootje weegt ongeveer 350 kilo en iemand dacht ik ga voor James Bond spelen, maar na 150 meter zakte hij door het ijs. Dat was dus niet zo’n goed idee.”

Normaliter is dit geen klus voor de brandweer, maar meer voor een berger, maar geen berger kan deze klus klaren, dus werd de brandweer opgeroepen.

Oppervlakteredders
“Hiervoor zijn de zogeheten oppervlakteredders van de brandweer in Blaricum de brandweer in Huizen komen assisteren. Zij hebben een speciaal pak aan, zodat als zij te water raken beschermd zijn.”

Deze oppervlakteredders halen vaak mensen en dieren uit het water met behulp van een plank. Deze keer ging het dus om een auto, waar ongeveer 1 meter water zou staan onder het ijs.

Hoofdschakelaar
De hoofdschakelaar van de auto was gelukkig makkelijk uit te schakelen, zodat de brandweer de auto uiteindelijk veilig op de kant kreeg. “Mensen kunnen beter met auto’s op het asfalt blijven, dat hebben we genoeg en scheelt ons een hoop werk.”

De brandweer in de regio heeft een druk weekeinde achter de rug. “Dat begon donderdag met de eerste schaatsers en mensen die te water waren geraakt. Ook was er nog iemand vermist.”

Assistentie botbreuken
Daarna ging het om dieren die vastgevroren zaten of leken vast te zitten. Vervolgens waren er vele schaatsers die het ijs opzochten en verleende de brandweer assistentie bij mensen met botbreuken om van het ijs af te komen.

“Vandaag ging het dooien en zijn we ingezet bij veel gesprongen waterleidingen. Als laatste dus nog de aparte redding van de auto die door het ijs zakte.”

Code rood
De brandweer zet zich nog wel even schrap voor morgen. Dan is er code rood in verband met de kans op gladheid door ijzel. “Laten we hopen dat het dan rustig blijft en we niet in hoeven worden gezet voor ongevallen op de weg.”

Uit de krant