KNRM Huizen wilde het moment niet zomaar voorbij laten gaan en stond er vanmorgen even bij stil.
KNRM Huizen wilde het moment niet zomaar voorbij laten gaan en stond er vanmorgen even bij stil. Foto: Bob Awick

KNRM Huizen hijst vlag voor 15-jarig bestaan

112

HUIZEN - De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) viert vandaag, 12 mei, dat zij alweer 15 jaar in Huizen aanwezig is. 

De Plaatselijke Commissie van de KNRM Huizen wilde dit moment niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom hees secretaris Michiel Kok samen met bemanningsleden vanmorgen de KNRM-vlag bij het KNRM-reddingstation aan de Energieweg 1.

Kustwacht
Op verzoek van de Nederlandse Kustwacht vond de officiële indienststelling plaats op 12 mei 2006. Dit was het ontstaan van de KNRM Huizen en dit werd het 40e reddingstation van de KNRM.

Het was nodig om te komen tot een uniforme alarmering en hulpverlening op de Randmeren, kreeg. Daarom kreeg de KNRM in 2001 van het Kustwachtcentrum het verzoek haar werkgebied uit te breiden met de Randmeren. Dit resulteerde in 2006 onder andere in het KNRM-station in Huizen. 

Redddingsbrigade
De KNRM zocht daarbij bewust de combinatie met de Reddingsbrigade Huizen. De kennis en ervaring van de bestaande hulpverlener op het Gooimeer werd zo ten volle benut.

De Huizer reddingsbrigade werd in 1969 onder de paraplu van de gemeente Huizen opgericht en ging na het oprichten van het KNRM-station vanaf dat moment voor een deel verder als reddingstation onder de paraplu van Reddingsbrigade Nederland. .

Nieuw boothuis
Onderdeel van de indienststelling was de bouwstart van een nieuw boothuis aan de Energieweg. Dit boothuis met bemanningsverblijf werd in 2007 geopend.

De huidige reddingboot Nikolaas Wijsenbeek werd op 19 september 2009 door mevrouw Wijsenbeek gedoopt. De reddingboot is door de familie Wijsenbeek geschonken ter nagedachtenis aan de jonge, enthousiaste zeiler Nikolaas Wijsenbeek (1977-1994) die door een tragisch ongeval om het leven kwam.

Bemanning
Op dit moment bestaat de bemanning van het KNRM-Reddingstation Huizen uit 35 vrijwilligers. Afgelopen jaar werden door het Huizer team maar liefst 150 acties uitgevoerd.

De KNRM is dé hulpverlener op het water, op zee, en ruim binnenwater. Reddingboten en vrijwilligers zijn 24 uur per dag beschikbaar voor spoedeisende hulp en niet-spoedeisende hulp. Op basis van goed zeemanschap verleent de KNRM hulp op en om het water aan een ieder die hierom vraagt. KNRM redt en helpt, kosteloos. Sinds 1824 en dat blijft zo.

Lees een uitgebreid verhaal over het ontstaan en toekomst van KNRM Huizen op Huizen Extra

Uit de krant