Afbeelding
Foto: KNRM Huizen (Facebook)

Gooimeer en Eemmeer zijn ‘incidenten hotspots’ voor KNRM

112

REGIO - Met het vakantieseizoen in aantocht heeft de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) een kaart met ‘incident hotspots’ opgesteld.

Op de kaart staan vijf gebieden op zee en binnenwateren waar watersporters vaak in de problemen komen. Het Gooimeer en Eemmeer komen nadrukkelijk voor.

Hotspotkaart
De hotspotkaart is onderdeel van de KNRM watersportcampagne “Wij helpen…bij nood en problemen op het water”.

Met flyers in jachthavens, informatie op social media en op de website informeert de KNRM watersporters wat te doen bij pech of noodsituaties op het water en hoe ze te voorkomen zijn.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De Hotspotkaart. Afbeelding: KNRM

De KNRM ziet rond de Randmeren - het IJmeer, Gooimeer en Eemmeer - een groot aantal incidenten. 

Gezonken zeilboot
“Naast levensbedreigende incidenten en boten die door onervarenheid of weersomstandigeden in de problemen komen, zijn er ook veel hulpverleningen aan boten met voorstuwingsproblemen”, legt de KNRM uit.

“De waterplant Fonteinkruid zorgt voor vastgelopen schroeven en verstopte koelwaterleidingen. Om dit te voorkomen is het advies om in de vaargeul te blijven.”

Wind en golfslag
“Op het IJmeer raken vaak sloepen uit Amsterdam in de problemen, die verrast worden door wind en golfslag waardoor vuil losschiet uit de brandstoftank en de motor stopt.”

“Vrijdagmiddag 1 juli nog zonk op het Gooimeer een open zeilboot met vijf personen aan boord”, noemt de KNRM als voorbeeld. “De bemanning van de KNRM heeft hen uit het water gehaald.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Afbeelding: KNRM

Na controle door ambulancepersoneel konden de opvarenden huiswaarts keren. De boot werd geborgen door een berger en een reddingboot.”

Hulp inschakelen
Met de hotspotkaart wil de KNRM watersporters bewust maken van het belang van een goede voorbereiding. “En met de gratis KNRM Helpt App kunnen watersporters vaarplannen maken, informatie uit de omgeving raadplegen en de weersvoorspelling in de gaten houden.”

Een speciale knop biedt de mogelijkheid om snel hulp in te schakelen bij pech of noodsituaties. “Bij gebruik van de app zien de Kustwacht en KNRM onmiddellijk waar de boot zich bevindt.”

Goed voorbereid
De KNRM vertelt tot slot dat ze hoopt dat watersporters deze zomer goed voorbereid het water opgaan. “Mochten ze alsnog in de problemen komen, dan helpen de KNRM-vrijwilligers graag.”

Uit de krant