Afbeelding

Conflicten in coronatijd: zo ben je als zzp’er voorbereid

Advertorial

Als zzp’er heb je het niet makkelijk in tijden van corona. Ben je vanwege de coronacrisis in de problemen gekomen? Of met een opdrachtgever in een conflict verwikkeld geraakt? We zetten de drie meest voorkomende situaties op een rij, mét bijbehorende oplossingen. Ook vertellen we wat rechtsbijstand en een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers nu voor je kunnen betekenen.

Situatie 1: Je opdracht is geannuleerd vanwege corona
Veel zzp’ers hebben te maken met opdrachten die tussentijds worden beëindigd of geannuleerd vanwege besmettingsgevaar. Mag dat zomaar? En heb je in dat geval recht op een volledige of gedeeltelijke betaling van het afgesproken bedrag?

Het antwoord hangt deels af van de mondelinge of schriftelijke overeenkomst met je opdrachtgever. Bij overmacht mag een overeenkomst meestal kosteloos worden opgezegd. Vaak wordt dit in de overeenkomst benoemd. Heb je hier geen afspraken over gemaakt? Dan mag de opdrachtgever wettelijk gezien de overeenkomst altijd opzeggen. Uiteraard moeten de reeds gewerkte uren dan alsnog wel aan je vergoed worden.

Kom je er niet uit met je opdrachtgever? Dan kun je via je rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers om juridische bijstand vragen. Als je niet verzekerd bent voor rechtsbijstand, kun je voor een vast bedrag prepaid rechtshulp inkopen.

Situatie 2: Je hebt geen duidelijke afspraken gemaakt met je opdrachtgever
Vaak nemen zzp’ers op goed vertrouwen een opdracht aan zonder een overeenkomst te tekenen en/of hun algemene voorwaarden te mailen. Als je vooraf geen heldere afspraken met je opdrachtgever hebt gemaakt, kun je inspelen op zijn redelijkheid. Door een aantrekkelijk voorstel te doen, kun je zo de gevolgen voor jezelf beperken.

Leer van dit moment en maak je algemene voorwaarden op orde. Op die manier kun je voorkomen dat een opdrachtgever in het vervolg kosteloos kan opzeggen. Ook voorkom je dat al je opdrachten zomaar kunnen worden geannuleerd en je daardoor in één klap zonder inkomen zit. Een jurist kan je helpen met het opstellen van passende algemene voorwaarden.

Goed om te weten…
Je kunt ook wegens tijdelijke of langdurige arbeidsongeschiktheid zonder inkomen komen te zitten. Bijvoorbeeld door een depressie, een burn-out of een ongeval. Dit kun je voorkomen door tijdig een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zzp’ers af te sluiten. Deze kan tot wel 90 procent van je gebruikelijke inkomen uitkeren.

Situatie 3: Je kunt je verplichtingen niet nakomen door overmacht
In je arbeidsovereenkomst staat aangeven in welke gevallen er sprake is van overmacht en wat de gevolgen zijn. Dit wordt ook wel een force majeure-clausule genoemd. Hierin staat of corona-gerelateerde omstandigheden, zoals overheidsmaatregelen, epidemieën of quarantaines worden gerekend tot overmacht.

Ontbreekt deze clausule? Dan geldt het Nederlands recht (of het recht van het land dat van toepassing is op de overeenkomst). Om je opdracht te behouden kun je bijvoorbeeld voorstellen om de werkzaamheden uit te stellen tot je deze weer kunt uitvoeren.

Uit de krant