Afbeelding

Overstappen van verzekering, eenvoudiger dan je denkt

Advertorial

Nederlanders zijn in Europa degenen die gemiddeld meer verzekeringen hebben dan de andere volken. Dat geeft uiteraard ook een prettig gevoel van zekerheid. Helaas is dit niet altijd terecht. Toch wordt er behoudens de ziektekostenverzekering maar weinig van verzekeraar gewisseld. Ten dele wordt dit veroorzaakt door het verleden waarbij woonverzekeringen vaak een looptijd hadden van 5 of 10 jaar. Voordat je eigenlijk besefte wat er gebeurd was, bleek de verzekering alweer verlengd voor een lange periode.

Vandaag de dag kan je een verzekering vaak binnen een maand of nog sneller opzeggen. Ook komen daarbij veel minder formaliteiten bij kijken dan jij misschien denkt. De nieuwe verzekeraar regelt in veel gevallen praktisch alles voor je middels een overstapservice of dat nu gaat om een opstalverzekering of een verzekering voor je inboedel. Er zijn voldoende onafhankelijke sites waar je de verzekeringspremies kan vergelijken. Maar de prijs bepaalt ook niet alles, de voorwaarden zijn ook van belang. Hieronder staan een aantal punten waar je zeker op moet letten.

1. Wat zijn de voorwaarden om voor een schadevergoeding in aanmerking te komen?

Het lijkt waarschijnlijk simpel dat op het moment dat er schade is aan inboedel of opstal jij een beroep kan doen op de verzekering. Toch komt het ook regelmatig ieder jaar weer voor dat problemen ontstaan als een claim wordt ingediend. Hierbij is vaak het feit in hoeverre de verzekerde de schade had kunnen voorkomen het punt waarom het draait. De ene maatschappij zal de schade die wordt veroorzaakt door een lekkende koelkast zonder problemen vergoeden, een andere verzekeraar is hierin veel strenger en wil eerst duidelijkheid in hoeverre de verzekerde hier ook zelf verantwoordelijk voor is geweest. Beslist een zaak om goed uit te zoeken voordat je overstapt.

2. De grens tussen twee verzekeringen

Wat valt onder de verzekering van inboedel en wat onder de opstalverzekering? In principe lijkt dat redelijk duidelijk afgegrensd. Onder de opstalverzekering valt al hetgeen aard- en nagelvast verbonden met het huis is en onder de inboedelverzekering alles wat er zich in de woning bevindt. Toch komt het regelmatig voor dat er twijfelgevallen zijn. Zo rekent de ene verzekeraar kliklaminaat tot de opstalverzekering en de andere juist niet. Ook de aanwezigheid van een (grote) som geld wordt door de ene verzekeraar wel vergoed bij brand en door de andere juist weer niet.

3. Over- of onderverzekering

Te veel dekking of juist te weinig is iets dat in het algemeen vooral speelt bij een inboedelverzekering. Bij een opstalverzekering is er meestal sprake van een verzekeringsuitkering die voldoende is voor de herbouw van het pand dat bij de calamiteit verloren is gegaan. Bij een inboedelverzekering ligt dat heel anders. Hierbij kan sprake zijn van over- of onderdekking. Tevens is van belang welke waarde wordt vergoed voor inboedel die vervangen moet worden. Krijg je een vergoeding op basis van vervangingswaarde of de (veel lagere) actuele waarde van je spullen op het moment van een calamiteit?

Kortom: voldoende aanleiding om je polissen erbij te pakken en te gaan vergelijken.

Uit de krant