Afbeelding

Een schoorsteenveger inschakelen; Waar moet je aan denken?

Advertorial

Het is nodig om minimaal één keer per jaar je schoorsteen te laten vegen door een schoorsteenveger. Stook je vaak? Laat het je schoorsteen dan twee keer per jaar vegen! Dit is nodig bij zowel gas- als houtkachels.

Het meest geschikte seizoen hiervoor is de herfst. In de lente kunnen vogels namelijk een nest bouwen in uw schoorsteen. Deze nesten mag u niet verwijderen. In de herfst zijn deze nesten vaak verlaten, dan mag u in de meeste gevallen wel het nest verwijderen.

In het geval van een recente schoorsteenbrand, wordt aangeraden door de brandweer om een extra veegbeurt te laten doen. Een inspectie is ook handig, de schoorsteen kan namelijk beschadigd zijn door de brand.

Waarom is een schoorsteenveger nodig?

Er zijn verschillende redenen die het belangrijk maken om een schoorsteenveger in te schakelen. Denk aan verschillende voordelen zoals:

.    Het voorkomt een schoorsteenbrand
.    Het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging.
.    Voldoen aan de eisen van de verzekering
.    Milieuvriendelijker stoken.
.    Verbeteren rendement.

Hoe wordt een schoorsteen geveegd?

Er zijn twee verschillende manieren waarop een schoorsteen geveegd kan worden. Er wordt van bovenaf naar beneden gewerkt of van onderaf naar boven. Verschillende factoren bepalen de werkwijze die schoorsteenvegers gebruiken.

Wanneer er vanaf het dak naar beneden wordt geveegd, gebruiken schoorsteenvegers een kogel aan een lang touw. Er zit een borstel aan deze kogel, die langs de wanden wordt gehaald. Zo komt het vuil snel los en is uw schoorsteen weer schoon!

Er wordt een stok met een borstel gebruikt als er vanaf beneden naar boven wordt gewerkt. De stok kan steeds meer verlengd worden doordat er een nieuw deel wordt toegevoegd. De stok is dan lang genoeg om helemaal tot de top van het rookkanaal te komen.

Uit de krant