Afbeelding

Rookmelder verplicht vanaf 1 juli, maar waar plaats je ze?

Advertorial

Vanaf 1 juli 2022 is het in Nederland officieel verplicht om op iedere verdieping van je huis een rookmelder te plaatsen. Hoewel dit bij nieuwbouwwoningen al verplicht was vanaf 2003, zal dit dus binnenkort ook verplicht worden in bestaande bouw, ook in Huizen. Waar let je echter op bij plaatsing van een rookmelder?

Met name voor eigen veiligheid

Zoals gezegd wordt het dus noodzakelijk op om iedere verdieping minimaal één rookmelder te plaatsen. Nu is natuurlijk de vraag in hoeverre hierop gecontroleerd en gehandhaafd zal worden, maar je moet het ook zien als een belangrijke maatregel voor je eigen veiligheid. Wist je bijvoorbeeld dat je niets ruikt wanneer je slaapt, waardoor je een brand- en/of rooklucht dus niet opmerkt? Een rookmelder zorgt ervoor dat je bij de eerst tekenen van rookontwikkelingen direct wakker wordt. De verwachting is dat verzekeraars op basis van de nieuwe wetgeving ook hun verzekeringspolis aan zullen passen, waardoor je mogelijk niet meer verzekerd bent bij brand wanneer je geen of onvoldoende rookmelders geplaatst hebt.

Is jouw huis voorzien van voldoende rookmelders? Dan is het belangrijk om te weten dat een rookmelder een levensduur heeft van tien jaar. Hangen ze er al een tijdje? Controleer ze dan zeker om een goede werking te garanderen. Het is sowieso aangeraden je rookmelders regelmatig te testen.

Plaatsing rookmelder cruciaal voor goede werking

Behalve de leeftijd is ook de plaatsing van de rookmelder van groot belang. Maar wat is dan de ideale locatie en wat vooral niet?

  • Ten eerste is het onverstandig een rookmelder te plaatsen bij plekken in huis waar vuur of rook van nature voorkomt en daarmee geen direct veiligheidsrisico is. Denk bijvoorbeeld aan een fornuis of open haard. Je wilt niet iedere keer als je staat te koken last hebben van een loeiende rookmelder.
  • Plaats een rookmelder altijd tegen het plafond of in ieder geval zo hoog mogelijk, rook stijgt namelijk op.
  • Plaats ze in de vluchtroute, zoals een overloop of hal en minimaal 50 cm uit de hoek of muur. Plaats ze niet in de buurt van ventilatie.
  • Het is slim om rookmelders te plaatsen bij elektrische apparaten die kunnen zorgen voor kortsluiting, denk bijvoorbeeld aan een wasmachine, wasdroger of een elektrische fiets.
  • Voor optimale veiligheid plaats je ook een rookmelder in iedere slaapkamer.

Hoe kies je een rookmelder?

Rookmelders hoeven gelukkig helemaal niet duur te zijn, zo kun je voor twee tientjes al klaar zijn voor een geheel woonhuis wanneer je kiest voor eenvoudige rookmelders met batterijen. Wanneer je het echter meteen goed aan wilt pakken en op zoek gaat naar de beste rookmelder, dan zijn er een aantal extra factoren waar je rekening mee kunt houden. Zo is het verstandiger om, wanneer mogelijk, te kiezen voor bedrade rookmelders. Een batterij kan immers leeg raken en hoewel een rookmelder hier doorgaans wel voor signaleert, kun je dit zomaar net gemist hebben doordat je bijvoorbeeld op vakantie was. Een bedrade rookmelder daarentegen is altijd voorzien van stroom en heeft doorgaans ook een batterij als back-up, mocht de elektriciteit uitgevallen zijn.

Ook kun je kiezen voor een set rookmelders die gekoppeld zijn aan elkaar, zoals slimme rookmelders. Deze zorgen ervoor dat wanneer je bijvoorbeeld rookontwikkeling op zolder hebt, ook de rookmelder op de begane grond tegelijkertijd afgaat. Zo weet je zeker dat je op de hoogte bent.

Andere voordelen van slimme rookmelders zijn onder andere dat je een melding krijgt op je telefoon, mocht er iets gebeuren terwijl je niet thuis bent, en sommige zelfs bijvoorbeeld de cv-ketel uit kunnen schakelen bij brand om verdere escalatie te voorkomen.

Meer weten over brandveiligheid in huis? Eerder gaf de wijkbrandweer ons tips voor brandveilige feestdagen, die ook de rest van het jaar goed van pas komen.

Uit de krant