Afbeelding

Vijf industriële woontrends

Advertorial

Het woord ‘industrieel’ deed al aan het begin van deze eeuw zijn intrede in de wereld der binnenhuisarchitectuur, en veel items binnen het genre zijn echte blijvertjes gebleken. Zo gaat het vaker met woontrends: er wordt een grote verandering aangekondigd, maar slechts de details beklijven. Uiteindelijk is elke woning een combinatie van meer stijlen. Een aantal voorbeelden van de industriële invloeden in menig interieur.

Metalen kast

Een echte blikvanger is de metalen kast, en dan doelen we niet zozeer op de felgekleurde lockers die al in de jaren ‘90 populair werden. Stijlvolle kasten in minder opvallende tinten zijn tijdlozer. En er zijn veel meer varianten, van sierlijke metalen kast met ingebouwd wijnrek tot dressoir of tv-meubel. 

Koperen accessoires

Koper geeft een chique twist aan het industriële uiterlijk van een interieur. Nadeel is wel dat koper ‘leeft’, dus dat het veel onderhoud vergt. Maar het effect is wel een schoolvoorbeeld van deze trend. Industrieel hoeft overigens niet altijd aan een fabriek of loods te refereren, het kan ook een andere werkplaats zijn. Denk aan een stal (zware balken aan het plafond), een bakkerij (betonnen gietvloer) of zelfs een klaslokaal (schoolstoeltjes aan de eettafel). 

De robuuste vloer

De term robuuste vloer kan op diverse manieren opgevat worden. De een denkt aan een vintage visgraatparket, de ander aan grijze betonnen tegels. De overeenkomst tussen al die soorten vloeren is dat ze niet per se strak, gloednieuw en netjes zijn. Het gaat juist om het contrast en in de verte het idee van een werkvloer. Aan deze trend is te zien dat ‘strak’ en ‘minimalistisch’ aan terrein verliezen. 

De opengewerkte bakstenen muur

Een muur die uit bakstenen bestaat, wordt op bepaalde plekken van zijn laag stuc ontdaan voor een wat ruigere look. Soms zelfs de gehele wand. We zien dit in hippe kapperszaken, maar ook in menig woning. Waar deze neiging vandaan komt is onbekend, wellicht heeft het iets met ‘terugkeren naar de basis’ te maken. Wanneer een muur deels in opengewerkt, vormt het een mooi contrast met het smetteloze witte deel. 

Industriële lampen

De lamp van metaal heeft de schemerlamp van zijn troon gestoten in veel huishoudens. Vaak zijn het filmsetlampen die goed verkocht worden. Maar ook de hangende schijnwerper boven de eettafel doet het goed. Verlichting is een woonaspect waar tegenwoordig meer aandacht aan besteed wordt, een industrieel interieur gaat prima samen met in het plafond ingebouwde lampen. 

Uit de krant