Afbeelding
Foto: Hypotheek4Starters

Hypotheekrentes stijgen: 3 tips voor starters

Advertorial

In onze portemonnee voelen we het, de inflatie. Deze volgde na corona, tegelijk met het economisch herstel. De situatie in Oekraïne versterkt het nog eens. Resultaat: we kunnen stukken minder met ons geld. Om de economie wat af te koelen werd de beleidsrente door de Europese Centrale verhoogt met 0,5%. Na een korte pas op de plaats deze zomer, volgt in september waarschijnlijk een tweede rentestap van opnieuw 0,5 tot 0,75%. En dat heeft direct invloed op wat je maximaal kunt lenen op een huis.

Wat kun jij al starters doen om het nadelige effect van de stijgende hypotheekrentes tegen te gaan? Hypotheekadviseur Rens Kamer van Hypotheek4Starters doet 5 tips van de hand. “Hoewel de hypotheekrente stijgt, is de rente nog altijd historisch laag. Wacht dus niet te lang met de aankoop van een huis en doe je voordeel met deze tips:”

  1. Kies een hypotheek met NHG

Vind je je droomhuis met een bedrag tot maximaal € 355.000, dan kun je hier NHG over afsluiten, een vangnet voor als je door omstandigheden de hypotheek niet meer kunt betalen. Rentes zijn lager voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en kunnen oplopen tot zeker 1% per jaar. Toch verschilt het rentevoordeel per hypotheekverstrekker.

  1. Vraag familie om in te springen

Ouders of andere familieleden kunnen je helpen een huis te kopen. Dit kan door o.a. door een schenking. Een voordeel van een schenking is dat je een lagere lening bij de bank nodig hebt. Hierdoor is ook de hypotheekrente mogelijk lager. Dit heeft alles te maken met de risicoklasse. Hoe meer je leent, hoe hoger het risico dat je bijvoorbeeld je huis niet kunt aflossen. Leen je dus minder, dan vertaalt dit zich automatisch naar een lagere risico-opslag. Dit geldt zowel voor een schenking als lenen via een familiehypotheek; een constructie waarbij je tegen een marktconforme rente een lening afsluit bij familie om een huis te kunnen kopen.

  1. Starterslening van de gemeente

Een extra financieel steuntje in de rug kunnen veel mensen gebruiken. Voor starters bestaat deze steun in de vorm van een starterslening; een lening die het verschil overbrugt tussen dat wat je maximaal kunt lenen en de aankoopprijs van de woning. Dit kan wel eens jouw oplossing zijn voor wanneer je te weinig eigen geld hebt om een hypotheek te kunnen bekostigen. Een ander voordeel van de starterslening is dat je de eerste 3 jaar geen aflossing en rente betaalt.

Uit de krant