Afbeelding

Het hele jaar buiten: geen tuin is compleet zonder zithoek

Advertorial

Nederlanders hebben het buitenleven ontdekt. Dat kan aan de coronacrisis liggen, toen iedereen besefte dat je van binnen zitten niet per se gelukkig wordt - ook niet in de winter. Het kan aan het veranderende klimaat liggen, getuige het hoog oplopende kwik eind oktober 2022. Of aan de huizenmarkt, die mensen wijst op de rijkdom van hun stukje grond. Hoe dan ook richten we het buitengedeelte gezellig in. Te beginnen met een zithoek. 

Wat zet je er neer?

Vanzelfsprekend ligt het aan de beschikbare oppervlakkte wat je er neerzet. Op een balkon of dakterras is soms hooguit ruimte voor een enkel bankje, maar als het even kan kopen bewoners een lounge dining set om half of helemaal horizontaal van de frise lucht te genieten. Heerlijk onderuit zakken na een dag hard werken. Of dat nu in maart of november is. Zeker met een - liefst duurzame - warmtebron erbij is het hier prima toeven. 

Overkapping inrichten als Ierse pub

Diezelfde tuinsets zijn ook populair onder de overkapping, een soort open schuur die achterin de tuin wordt gebouwd. Hoewel, open? Niet zelden kiest men voor de mogelijkheid om het geheel bij al te slecht weer af te sluiten met een schuifpui- of wand. Al snel wordt deze ruimte een tweede woonkamer, compleet met loungegedeelte, open haard en tv. Ook wordt het vaak ingericht als een soort bar, met koelkast, dartbord en reclameborden die je ook in een Ierse pub ziet. 

De klassieke parasol

Goedkopere mogelijkheid is het creëren van een gezellige plek met een klassieke parasol of tarp (schaduwdoek) erboven. Voor meer Zuid-Europese invloeden inplaats van het noordelijke boshut-idee. Sommigen kiezen daarbij voor een strandtent-achtige ambiance en komen eveneens uit bij de loungeset als blikvanger. Met een dekentje, een fikkie en een kom snert of hete chocolademelk krijgen de bewoners het vanzelf warm. In de zomer is het een idyllische plek waar nautische invloeden uitgestald worden om het strandgevoel te versterken. 

Victoriaans thee drinken en thuiswerken in de eigen tuin

Een variant op de parasol is een soort tent die net even wat meer beschutting biedt. De één doet dat met een partytent die aan de zijkanten afgesloten kan worden, de ander zoekt naar een semi-permanente overkapping, een soort Victoriaanse tent waarin een kopje thee gedronken wordt. Deze ruimte fungeert soms, wanneer de boel verwarmd kan worden, als thuiswerkplek. Net als de houten overkapping. 

Friluftsliv en minder stress

In Scandinavië is er een mooi woord voor het genieten in de buitenlucht: Frilufstliv. Vrij vertaald frisseluchtsliefde. Daar wordt kinderen met de paplepel ingegoten dat buiten veel meer te doen is dan op de bank met de iPad. Volwassenen, ook in Nederland, hebben dit idee omarmd en beginnen moestuinen, richten een zithoek in en merken dat de stress zich terugtrekt wanneer men even afstand neemt van de werkdrukte, het huishouden en niet te vergeten de actualiteit. Anno nu krijgen we namelijk een hoop informatie te verstouwen waar we zelf niet (direct) iets aan kunnen doen. Kijk nog eens naar buiten en prijs je gelukkig met je tuin, is het devies. En richt de boel vrolijk in!

Uit de krant